Mesto opravilo vojenský cintorín v Petržalke

29.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava rekonštruuje zabudnutý vojenský cintorín z I. svetovej vojny v Petržalke - Kopčanoch, obnova by mala byť ukončená v máji budúceho roka. Informovali o tom predstavitelia bratislavského magistrátu na dnešnej tlačovej besede.

Cez víkend počas Sviatku všetkých svätých si pamiatku padlých, pochovaných na cintoríne, prvýkrát uctí bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Podľa Jozefa Tótha z mestskej organizácie Paming, ktorá má cintorín v správe, ho prevzali v zdevastovanom stave. Celkové náklady na rekonštrukciu sú 19 miliónov korún ( 630,7 tisíca €). Cintorín opravujú od roku 2005, dostali naň aj štátnu dotáciu jeden milión korún (33 194 €). Postupne bolo potrebné vyrúbať časť stromov, urobiť terénne úpravy, vysadiť nové stromy. V tomto roku osadili kríže, reštauruje sa centrálny kríž, buduje oplotenie. Do tohto roku Paming minul na opravu cintorína 15 miliónov korún (498-tisíc €). Na budúci rok pôjdu 4 milióny (132,8 tisíc €) na dokončenie terénnych a sadbových úprav, osadenie lavičiek, odpadkových košov, dokončenie studne a strojovne.

Cintorín má rozlohu 4 552 metrov štvorcových a je na ňom pochovaných v samostatných hroboch 331 vojakov deviatich národností - česko-slovenskej, maďarskej, juhoslovanskej, rumunskej, rakúskej, ruskej, talianskej, poľskej, nemeckej a šesť vojakov s neznámou národnosťou. Vojaci zomreli prevažne v Posádkovej nemocnici Bratislava, ďalší v Divíznej nemocnici a v Kopčanoch v roku 1918. Hroby sú usporiadané okolo centrálneho kríža do štyroch na sebe nezávislých sekcií, v jednom rohu sa nachádza masový hrob. Padlí boli pochovaní pravdepodobne hlavou k sebe, aby návštevníci mohli z uličky čítať mená. Náčrty v katastrálnom liste sú z marca 1922 a je predpoklad, že úpravy boli dokončené v tomto alebo predchádzajúcom roku. O cintorín sa staralo Posádkové veliteľstvo Bratislava.

(sita)

Páčil sa vám článok?