Látka použitá na chemické ošetrenie cesty v lesoparku by mala byť neškodná

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pred koncom roka podali na Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave 4 podnet na prešetrenie skutočnosti, že Cestu mládeže ležiacu v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty chemicky ošetrujú.

Podľa sťažovateľa je v území s druhým a tretím stupňom ochrany chemicky ošetrovaná súvislá plocha viac ako dva hektáre, pričom odtokové vpuste z komunikácie sú potrubím vyústené priamo do potoka Vydrica. Skutočnosť, že Cestu mládeže chemicky ošetrujú, potvrdil aj riaditeľ mestských lesov Tomáš Kutka, podľa jeho slov však nejde o solenie, ale ošetrenie tekutým prostriedkom Solmag. „Cestu udržiava odbor dopravy mestského magistrátu, ktorý ešte pred sezónou opakovane deklaroval, že tento roztok je ekologická látka,“ uviedol T. Kutka.

Marián Blaho z odboru dopravy a cestného hospodárstva potvrdil jeho slová. Dodal zároveň, že spomínaný roztok má rad certifikátov potvrdzujúcich možnosti jeho použitia aj v takých prostrediach, ako je lesopark. Ide o roztok soli na báze horčíka, ktorá by sa mala v pôde rýchlo rozložiť, pričom horčík je jednou zo živín v pôde nevyhnutných na kvitnutie rastlín. M. Blaho tiež uviedol, že prípravok používajú v minimálnom množstve nielen z ohľadu na prírodu, ale aj preto, že ide o veľmi drahý materiál. Podľa jeho slov vedia o sťažnosti u ekológov, ale odbor dopravy už minulý týždeň, keď bola sťažnosť podaná, rokoval s obvodným úradom životného prostredia v Karlovej Vsi o povolení na používanie tohto prostriedku a poslal úradu na posúdenie všetky certifikáty charakterizujúce vlastnosti roztoku.

„Pod vplyvom týchto certifikátov sme si ani neuvedomili, že sme mali požiadať o toto povolenie už pred prvou aplikáciou, za čo sa verejnosti ospravedlňujeme,“ povedal M. Blaho. Vysvetlil tiež, že sa rozhodli pre takýto spôsob ochrany, pretože posyp inertným materiálom menil Cestu mládeže na tankodrom. Výmrazky poškodzovali povrch vozovky, takže boli na nej jamy aj po zídení snehu. M. Blaho dôvodil výber soľného roztoku aj snahou, aby sa nová vozovka, ktorú vybudovali na Železnej studničke len vlani, čo najdlhšia udržala nepoškodená. Na záver vyjadril nádej, že odbor ochrany životného prostredia uzná oprávnenosť používania Solmagu.

Páčil sa vám článok?