Petržalčania si postupne zatepľujú paneláky

17.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Petržalke by mohlo vzniknúť poradenské centrum pre zatepľovanie domov. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol petržalský starosta Milan Ftáčnik. Tento zámer sa síce na začiatku volebného obdobia poslancom nepozdával, avšak podľa starostu začínajú meniť názor na túto problematiku.

"Keď vidia, koľko domov sa zatepľuje a aký to má závažný dopad na zmenu tváre sídliska, signály z poslaneckých klubov sú také, že by boli ochotní o tom uvažovať," povedal Ftáčnik.

Poradenské centrum by pritom mohlo vzniknúť pri Bytovom podniku Petržalka, záujemcovia by sa tam mohli dozvedieť informácie o možnostiach zatepľovania, o rôznych technických postupoch či o spôsobe financovania. Mestská časť totiž pri zatepľovaní finančne nevypomáha. Zriadenie poradenského centra je však podľa Ftáčnika reálne najskôr až v roku 2009, poslanci by sa ním teda mohli zaoberať pri schvaľovaní rozpočtu na budúci rok.

Ako ďalej starosta uviedol, mestskú časť záujem obyvateľov o zatepľovanie panelových domov teší. "Petržalka tým mení svoju tvár," konštatoval Ftáčnik. Na otázku, či má samospráva nejaké páky na regulovanie farebnosti domov, odpovedal, že veľmi slabé. "Nepriamo to vyplýva zo stavebného zákona, ale je to na nájomcoch. Na regulovanie a zlaďovanie farieb nemáme páky," priznal Ftáčnik.

Samospráva preto uvažuje o vytvorení funkcie architekta. Ten by mohol podľa starostu okrem iného aj radiť domovým samosprávam pri výbere techniky, technológie či kompozície pri zatepľovaní, ako aj pri výbere farieb. "Architekt by však bol pre mestskú časť prospešný aj z hľadiska dlhodobejšieho rozvoja Petržalky," dodal starosta Milan Ftáčnik.

V Petržalke je okolo 400 panelových domov, viac ako 100 z nich je zateplených alebo ich zatepľujú.

(sita)

Páčil sa vám článok?