Opravujú poškodenú vežu pri Divadle Aréna

16.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Kvôli zlému počasiu a silnému vetru sa koncom júna poškodila strecha na Vodnej veži pri Divadle Aréna. Vlastník budovy a zriaďovateľ divadla, Bratislavský samosprávny kraj (BSK), dal preto vežu uzatvoriť.

Z kancelárie samosprávneho kraja sme sa dozvedeli, že rozsah poškodenia strechy veže bol taký veľký, že ďalší silnejší vietor by mohol celú strechu strhnúť. Vzhľadom na to, že Vodná veža sa nachádza blízko vstupu do divadla a v bezprostrednej blízkosti cesty, samosprávny kraj sa rozhodol strechu odmontovať a vežu dočasne uzatvoriť.

Bude to vraj lepšie a v záujme bezpečnosti návštevníkov, ako aj okoloidúcich peších, jazdiacich a parkujúcich áut. Termín opravy veže a jej opätovného sprístupnenia zatiaľ nie je známy.

Secesná vežička pri Divadle Aréna bola malým vodojemom a zásobárňou vody pre priľahlé objekty. Pre Bratislavské noviny sa v tejto súvislosti nedávno vyjadrila zástupkyňa riaditeľa a ekonómka Divadla Aréna Božena Horná. Uviedla, že si nemyslia, že z verejných financií by na opravu dostali v dohľadnom čase potrebnú sumu. „Pravdou však je, že devastácia pokračuje a čím neskôr, tým bude oprava drahšia,“ uviedla.

Divadlo Aréna patrí svojou tradíciou medzi najstaršie divadlá v Bratislave. Založené bolo v roku 1828 na petržalskom brehu Dunaja, v blízkosti historického verejného parku. Spočiatku slúžilo ako letné divadlo - nekrytý amfiteáter, odtiaľ názov Aréna. V roku 1898 na jej mieste postavili novú divadelnú budovu, ktorej vzhľad ostal až do súčasnosti takmer nezmenený.

(rob, gub)

Páčil sa vám článok?