Samicu nosorožca čaká ďalšie umelé oplodnenie

1.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Samicu nosorožca tuponosého zo Zoologickej záhrady v Bratislave, ktorá stále nie je gravidná, čaká pravdepodobne v nedeľu ďalšie umelé oplodnenie. O tom, či zoologická záhrada skutočne tento týždeň pristúpi k druhému pokusu umelého oplodnenia, však rozhodnú až výsledky štvrtkového vyšetrenia 23-ročnej samice Ady.

Samica nosorožca preto už nejaký čas opäť dostáva hormonálne prostriedky. „Samica so samcom spolu určitý čas chodili, púšťala ho k sebe, bol tam pokus o spárenie. Zatiaľ sa to však nepodarilo. Preto chceme znova skúsiť umelé oplodnenie,“ povedal zoológ Martin Krug.

V prípade, že výsledky vyšetrení budú podľa predstáv odborníkov, na umelé oplodnenie sa využijú spermie z holandskej spermobanky. Do úvahy prichádzajú tiež spermie od 25-ročného samca z bratislavskej ZOO. Pri druhej inseminácii sa však už nepočíta so samcom nosorožca zo ZOO v Budapešti, ktorého spermie použili pri januárovom umelom oplodnení.

Januárové oplodnenie samice nosorožca stálo 200-tisíc korún (6 639 €), značnú časť hradila ZOO zo svojho rozpočtu. Menšiu časť pokryl grant odborníkov z Berlína a Viedne. Ďalšia plánovaná inseminácia by podľa Kruga mala byť lacnejšia, predbežné náklady sa odhadujú na 50- až 60-tisíc korún (1660-1992 €). Nebudú totiž potrebné početné vyšetrenia potrebné pred zákrokom.

Na otázku, či sa ZOO podarilo nájsť sponzora, ktorý by ZOO zaplatil predošlé či budúce náklady, odpovedal Krug záporne. Podľa neho musí zatiaľ ZOO hradiť všetko zo svojho rozpočtu. „Ani napriek tomu sa neplánujeme vzdať,“ dodal Krug.

(sita)

Páčil sa vám článok?