Bezbariérová plošina bude fungovať aj cez víkend

1.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Podľa požiadaviek telesne postihnutých občanov zo sociálnych zariadení v blízkosti podchodu na bratislavskej Patrónke, ktorí používajú bezbariérovú plošinu, hlavné mesto SR od 1. októbra rozširuje jej prevádzku a obsluhu aj na víkend.

"Teda po celý týždeň v čase od 6. do 22. hodiny im bude k dispozícii," uviedla pre TASR hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. Mesto však bude zároveň overovať využitie tejto plošiny. Rozšírená prevádzka si vyžiada zvýšenie rozpočtu, čo do konca roka predstavuje 420.000 Sk (13.941 eur).

Plošina pre zdravotne ťažko postihnutých občanov bola podľa rozhodnutia primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského o mimoriadnej investícii vo výške 830.000 Sk (27.551 eur) v podchode na Patrónke sprevádzkovaná 10. júla 2008. Je prednostne určená pre žiakov a  študentov okolitých zariadení, ktorí dostali čipové karty na používanie plošiny a magistrát zabezpečil obsluhu v čase fungovania verejných sociálnych zariadení v podchode.

Špeciálne plošina má nosnosť 225 kilogramov. Pohybuje sa po rampe, ktorá je umiestnená na stĺpikoch lokalizovaných v tesnom dotyku so stenou. Dráha, po ktorej sa pohybuje rýchlosťou 0,06 km/h, je dlhá 11 metrov s prevýšením 3,9 metra. Bezbariérové plošiny namontované na oboch stranách vstupu do podchodu sa pohybujú po jednej strane schodiska, opierajú sa o samostatné stĺpiky a sú poháňané elektrickou energiou.

Mesto pôvodne plánovalo, že bezbariérový podchod vybuduje súkromný investor v súvislosti s celkovou rekonštrukciou podchodu. Vzhľadom na naliehavú potrebu v tejto lokalite vytvorilo podmienky na bezbariérový prechod cez frekventovanú komunikáciu už v tomto roku a z vlastných finančných zdrojov. Postupne mesto vybuduje podobné plošiny v ďalších podchodoch, ktoré sú v jeho správe. "Vyžiada si to náklady vo výške asi 5 miliónov Sk (165.970 eur) a mesto chce ich výstavbu zabezpečiť v priebehu budúcich dvoch rokov," dodala Chudinová.

(tasr)

Páčil sa vám článok?