Sysľovské polia podliehajú ochrane

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V kauze poškodeného biotopu dropa fúzatého na Sysľovských poliach redakcia zistila nové zaujímavé súvislosti, ktoré poukazujú na to, že rozoranie chráneného priestoru bolo zrejme nelegálnym aktom.

Podľa európskej legislatívy sú totiž územia navrhované na zaradenie do celoeurópskej sústavy Natura 2000 podliehajúce smernici o ochrane vtáctva zaradené do tejto sústavy automaticky. Nepodliehajú teda ďalším konzultáciám medzi príslušným štátom a úniou, ako je to v prípade biotopov, voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, ale predpokladá sa ich automatická legislatívna ochrana.

Peter Pilinský z odboru ochrany životného prostredia ministerstva informoval, že rezort bez ohľadu na to, že časť územia bola rozoraná, postupuje naďalej v procese prípravy vyhlášky o chránenom území. Už v decembri by mali byť známe aj pripomienky krajského úradu životného prostredia k jej návrhu. „Táto vyhláška zabezpečí aj vyššiu legislatívnu ochranu územia,“ uvádza. Nevedel však povedať, či existujú aj mimofinančné páky na ochranu územia, ktoré môže byť ľahko predmetom pozemkových špekulácií. Vyjadril sa tiež, že o postupe a sankciách voči zodpovedným za rozoranie môže rozhodnúť jedine nezávislá inšpekcia životného prostredia, ktorá to má v kompetencii.

„Obnova biotopu do stavu, v akom bol pred rozoraním, je, samozrejme, možná, bude však pravdepodobne trvať niekoľko vegetačných sezón,“ uviedol. „Čo sa týka stanoviska firmy ROT, myslím si, že úhorová plocha má určite veľký význam, pretože na nej nedochádza k vyrušovaniu počas hniezdenia, prípadne k vykoseniu hniezd a mláďat.“

V stanovisku, ktoré sme získali z ministerstva životného prostredia, sa tiež spochybňuje tvrdenie osobností stojacich za golfovou spoločnosťou ROT, že na rozoranom území sa drop nevyskytoval, lebo putuje za vysiatou repkou. „Samozrejme, že drop sa v lokalite nachádza. Potvrdzujú to aj údaje z monitoringu, ktorý sa tu pravidelne realizuje,“ hovorí sa v stanovisku.

Akékoľvek ďalšie aktivity v tomto priestore sa budú musieť posudzovať z hľadiska vplyvov na životné prostredia podľa zákona EIA. Z európskej komisie prišla informácia, že v prípade výstavby golfového ihriska bude potrebná osobitná štúdia EIA, ktorá posúdi možné dosah výstavby a prevádzky ihriska v tejto lokalite na populácie tam žijúcich vtáčích druhov. V reakciách Bruselu sa zatiaľ o postihoch za rozoranie dropieho územia nehovorí, ale v prípade, že sa kauza dostane až na Európsky súdny dvor, sú možné aj tvrdé finančné postihy.

Páčil sa vám článok?