Na Hronskej je zateplený dom financovaný aj EÚ

20.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prvý zateplený bytový dom spolufinancovaný z eurofondov je na Hronskej ulici v bratislavských Podunajských Biskupiciach. Zateplenie domu stálo 4 311 179 korún (143 105 €), jeho správcovská spoločnosť Správa domov SBD Bratislava II., s.r.o., naň získala dotáciu od Európskej banky pre obnovu a rozvoj 720-tisíc korún (23 900 €).

Pri tejto príležitosti sa v piatok s konateľmi spoločnosti stretlo 10 vyšších zástupcov Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

Ako pre agentúru SITA uviedol konateľ spoločnosti Miloš Ceconík, zateplením tohto domu a niektorých ďalších domov sa vyčerpala prvá časť peňazí určených na zvýšenie energetickej efektívnosti bytových domov. V súčasnosti sa preto čaká, za akých podmienok uvoľní Európska banka pre obnovu a rozvoj v súčinnosti s Ministerstvom hospodárstva SR ďalšie peniaze.

O dotácie z Európskej únie na bývanie môže požiadať buď Spoločenstvo vlastníkov alebo správca domu. Bližšie informácie o možnostiach získať peniaze poskytuje napríklad aj Slovenská energetická agentúra.

Podmienkou získania dotácie je vypracovanie projektu, ktorého súčasťou je aj vyčíslenie predpokladaných úspor tepla po zateplení daného objektu. Projekt posúdi konzultačná firma banky. Ak zistí, že energetické úspory predstavujú minimálne 15 % pôvodnej spotreby, môže odsúhlasiť udelenie grantu do výšky 20% z pôžičky, ktorú si obyvatelia prostredníctvom správcu alebo spoločenstva zobrali na zateplenie domu.

Nenávratný grant poskytuje Medzinárodný fond na podporu odstavenia Bohuníc (BIDSF), ktorého najväčším prispievateľom je EÚ. Podľa Ceconíka však nie sú európske peniaze viazané na dotácie od vlády SR, napríklad na odstránenie systémových porúch bytových domov, preto ich môžu záujemcovia poberať súbežne.

Záujemcovia o zatepľovanie sa môžu prostredníctvom správcu alebo spoločenstva vlastníkov bytov obrátiť aj na Fond rozvoja bývania.

(sita)

Páčil sa vám článok?