Kontrola SOI na trhoch dopadla dobre

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vianočné trhy, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou predvianočného koloritu mesta, navštevujú tisíce ľudí, preto je logické, že ich navštívili aj inšpektori Inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie pre Bratislavský kraj.

Pri kontrole navštívili Vianočné trhy na Hlavnom námestí, ktoré organizuje mesto, ale aj ich pendant na Hviezdoslavovom námestí, ktorý pripravila mestská časť Bratislava - Staré Mesto. Kontrola bola od 7. do 9. decembra.

Začnime nedostatkami: V jednom zo stánkov s občerstvením na Hviezdoslavovom námestí zistili 7. decembra predraženie kontrolného nákupu o 5 korún v neprospech spotrebiteľa a nedodržanie deklarovanej hmotnosti predávanej lokše (deklarovaná hmotnosť bola 120 gramov, maximálne prípustná odchýlka je 10 percent hmotnosti, čo je 108 gramov, ale skutočná hmotnosť bola len 90 gramov).

V ten istý deň kontrolovali na Hviezdoslavovom námestí aj stánok s drevenými hračkami. Zakúpený výrobok bol účtovaný správne, predávajúci vydal aj doklad z registračnej pokladnice, ten však neobsahoval náležitosti v zmysle zákona. Chýbalo na ňom obchodné meno, sídlo, adresa prevádzky, ako aj dátum predaja. Zakúpený výrobok (puzzle) nebol označený v zmysle zákona a nebol na ňom uvedený dôvod jeho nevhodnosti pre deti do troch rokov. Inšpektori tu zakázali predaj 19 druhov tovaru v celkovej hodnote 4020 korún.

V jednom stánku s občerstvením na Hlavnom námestí inšpektori 8. decembra nemohli overiť udanú hmotnosť kontrolného nákupu, pretože v stánku sa nenachádzala váha. Okrem toho im nebol vydaný doklad z registračnej pokladnice, stánok nebol označený v zmysle platných predpisov, cenová informácia bola nedostatočná a predávajúci nepredložil žiadne doklady na podnikateľskú činnosť a ani zdravotné preukazy.

V ten istý deň kontrolovali aj ďalší stánok na Hlavnom námestí, kde opäť nemohli vyhodnotiť kontrolný nákup, pretože sa v ňom nenachádzala váha. Predávajúci nemal doklady na podnikateľskú činnosť a inšpekčná kniha bola neautorizovaná. V ďalšom stánku inšpektori zistili poškodenie spotrebiteľa o jednu korunu a cenová informácia bola neúplná.

Je potešiteľné, že v niekoľkých stánkoch kontrola dopadla bez zistenia nedostatkov (na Hlavnom námestí išlo o stánky B1, A26, C21, na Hviezdoslavovom námestí o stánky č. 9, R2). Podľa riaditeľa Inšpektorátu SOI pre Bratislavský kraj Ľubomíra Opálku trhy dopadli pri kontrole v porovnaní s minulými rokmi dobre a celkový trend naznačuje posun k rastúcej kvalite. Pre spotrebiteľa je to iste dobrá správa...

Páčil sa vám článok?