Po mesiaci je jasné, že orať sa nemalo

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesiac po tom, čo ministerstvo životného prostredia tlmočilo Bratislavským novinám stanovisko, že je potrebné preskúmať, či v Rusovciach družstevníci naozaj poškodili biotop, ministerstvo oficiálne vyhlasuje, že územie je chránené.

Nejasnosti spôsobila aj zmluva medzi štátnou ochranou prírody a pôdohospodárskym družstvom Dunaj, ktorú v zmysle tejto zmluvy družstvo jednostranne vypovedalo. Táto výpoveď však podľa posledného stanoviska ministerstva neznižuje úroveň ochrany územia, ktoré treba považovať za chránené bez ohľadu na formálne vyhlásenie tohto statusu. Ďalším zdrojom nejasností je postoj súkromných osôb, vlastníkov plochy, na ktorej sa biotop vytváral. Tá je v súčasnosti vo vlastníctve spoločnosti ROT, ktorá tu chce zriadiť osemnásťjamkové golfové ihrisko, a ochranou dropa sa cítila ohrozená vo vlastníckych právach. Ministerstvo však zastáva názor, že aj takáto aktivita si bezpodmienečne vyžaduje povoľovacie konanie a výnimku, ktorá by asi vzhľadom k reálnej situácii nebola udelená. Treba tiež upozorniť na existenciu názoru, že v pozadí sú aj možné špekulácie okolo pôdy, ktorá vďaka svojej polohe bude najdrahšia v Bratislave. V čase našej uzávierky sa o kauze dropa v Rusovciach intenzívne rokovalo na ministerstve životného prostredia.

Tento vzácny vták má v súčasnosti na Slovensku ani nie desať malých lokalít, pred tridsiatimi rokmi mapa jeho hniezdísk prekrývala väčšiu časť Žitného ostrova.

Páčil sa vám článok?