V Poliklinike na Tehelnej ulici lekári zostanú

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek problémom, predovšetkým finančným, v ktorých sa topí Poliklinika na Tehelnej ulici, tu zostanú aj po budúcoročnej privatizácii pôsobiť ambulancie, čo aj dnes. Podobný osud čaká aj Polikliniku na Ružinovskej ulici.

Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla Bratislavským novinám hovorkyňa Fondu národného majetku Tatiana Lesajová. Obe kliniky sú totiž paradoxne vo vlastníctve tejto inštitúcie, ktorá nemá so zdravotníctvom nič spoločné a aj preto hľadá spôsob, ako ich predať. V podmienkach výberu je však podľa T. Lesajovej pevne zakotvené vecné bremeno, to znamená, že budúci majiteľ objektov musí umožniť v budovách vykonávať lekársku prax minimálne v takom rozsahu, ako je teraz. T. Lesajová zdôrazňuje, že fond na tom trvá, hoci by nemusel a mohol by jednoducho rozpredať akcie, len aby sa objektov zbavil. Pritom vlastníctvo narobilo fondu nielen finančné, ale aj právne problémy - fondu hrozila pokuta za to, že spravuje zdravotnícke zariadenia, hoci na to nemá licenciu. Preto vznikli dve akciové spoločnosti v stopercentnom vlastníctve Fondu národného majetku a tie teraz idú predať.

Obe polikliniky nadobudol fond ešte v roku 2002 s tým, že ich ihneď prevedie - rovnako bezplatne - na zriaďovateľa, ktorým vtedy malo byť mesto Bratislava. V tom čase sa totiž na mestá zdravotnícke zariadenia prevádzali bezplatne. Súčasne však vznikali vyššie územné celky, ktoré vzali do svojej správy ostatné zdravotnícke objekty, tieto dve polikliniky však Bratislavský samosprávny kraj prevziať odmietol. Ak by krajská samospráva vtedy súhlasila s prevodom oboch polikliník na bratislavskú župu, dnes by už boli oddlžené. Takto tlačí Poliklinika na Tehelnej ulici pred sebou dvadsaťmiliónový balík starých i nových dlhov. Len odlúčené pracovisko, denné sanatórium pre deti s poruchami zraku, zaťaží polikliniku ročne troma miliónmi.

Právna cesta, ako vrátiť tieto zariadenia ministerstvu zdravotníctva neexistuje, fond preto musel hľadať cesty, ako sa budov zbaviť a zachovať ich pritom svojmu účelu. To dnes robí vo výberovom konaní, ktoré v týchto dňoch vstupuje do záveru prvej fázy, v polovici decembra by malo byť výberové konanie verejne oznámené.

Páčil sa vám článok?