Na Vtáčom ostrove sa začína ornitologický tábor

18.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

K ornitologickým letám patria aj tábory organizované po celom Slovensku. Ich účelom je nielen pomoc vtáctvu a prírode, ale aj poznanie nových miest, nadobúdanie nových zručností a vedomostí o prírode.

V pondelok 18. augusta 2008 (dnes) sa začína tábor na Vtáčom ostrove na Hrušovskej zdrži pri Bratislave, do ktorého zavítajú dobrovoľníci zo Slovenska i zahraničia, aby pomohli zachovať podmienky na ďalšie prežitie a rozmnožovanie vtáctva v najvýznamnejšej hniezdnej lokalite rybárov a čajok na Slovensku.

"Prirodzeným hniezdnym prostredím čajkovitých vtákov boli v minulosti riečne štrkové ostrovy a brehy, ktoré po regulovaní riek zanikli," informoval TASR Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Objasnil, že reguláciou riek zanikli aj prirodzené procesy vytvárajúce štrkové lavice a brehy, ako aj záplavy, ktoré strhávali z ostrovov vegetáciu a zabezpečili tak vhodné hniezdne podmienky pre vtáky. Náhradné hniezdiská predstavujú v súčasnosti najmä umelo vytvorené riečne a rybničné ostrovy, ktoré ohrozuje, že nezarastajú vegetáciou.

Ako objasnil ornitológ Jozef Ridzoň, cieľom pracovno-ornitologického tábora bude udržať a zlepšiť podmienky na hniezdenie čajok a rybárov na Vtáčom ostrove. K plánovaným aktivitám tábora patrí kosenie, hrabanie lúk a odstraňovanie náletu burín a inváznych rastlín.

V tomto roku sa tábor koná už po piaty raz a zúčastnia sa na ňom aj dobrovoľníci z USA, Nemecka, Srbska, Francúzska, Čiech a Nemecka. "Aj vďaka aktivitám vykonaným na ostrove v minulých rokoch, tu pravidelne hniezdi najpočetnejšia kolónia rybára riečneho na Slovensku a zastavil sa pokles počtu hniezdiacich čajok," uzavrel Gúgh.

(tasr)

Páčil sa vám článok?