Prvá záhrada pre všetkých bude na Medzijárkoch

13.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Projekt Záhrady pre všetkých sa dostane do druhej etapy. Hlavné mesto SR Bratislava pripravuje v polovici októbra podanie návrhu na realizačný projekt revitalizácie a vybudovania Novodobej sídliskovej záhrady v Podunajských Biskupiciach v rámci opatrenia Regenerácia sídiel. Momentálne prebieha súťaž na realizačný projekt.

Ako informovala hovorkyňa Magistrátu Bratislavy Eva Chudinová, projekt Záhrady pre všetkých je zameraný na obytné prostredie Bratislavy. "Jeho hlavným cieľom je revitalizácia existujúcich plôch verejnej zelene za účelom humanizácie bezprostredného obytného prostredia sídliskových štruktúr," uviedla.

Do projektu boli zaradené tri vybrané parky – na Pekníkovej ulici v Dúbravke, na Jiráskovej ulici v Petržalke a v lokalite Medzijarky v Podunajských Biskupiciach. K projektom sa vyjadrovali aj obyvatelia príslušných lokalít v jednotlivých mestských častiach.

Na základe dohôd s príslušnými mestskými časťami bol v tomto roku vybraný ako prvý v poradí projekt v lokalite Medzijarky. Ako druhý v poradí by v nasledujúcich rokoch mal prísť na rad petržalský projekt, ktorý zrealizuje mestská časť s podporou hlavného mesta. "Následne budeme riešiť projekt na Pekníkovej ulici, ktorý si bude, vzhľadom na rozhodnutie poslancov mestskej časti, realizovať Dúbravka rovnako s podporou hlavného mesta," dodala. Realizačné práce v lokalite Medzijarky v súlade s harmonogramom prác podávaného projektu by mali byť ukončené v druhej polovici roku 2009.

Projekt Medzijarky v úzkej spolupráci s mestskou časťou Podunajské Biskupice sa dostal do popredia najmä z dôvodu jestvujúceho prostredia, pretože v najväčšej miere spĺňa kritériá na čerpanie finančných prostriedkov z eurofondov "Regenerácia sídiel". "Ide o lokalitu, ktorú je nutné výrazne obnoviť a zo sociálneho hľadiska je najviac ohrozená z dôvodu blízkosti tzv. Pentagonu," vysvetlila Chudinová.

Celý projekt revitalizácie sídliskovej záhrady bude stáť približne 45 miliónov (1,493.726 eur) až 50 miliónov korún (1,659.695 eur), pričom tu vznikne nové centrum mestskej časti. Lokalita na ploche šiestich hektárov si zachová svoj terénny ráz, bude rekultivovaná na niekoľko viacúčelových ihrísk, ktoré sa budú môcť použiť na tenis, basketbal, volejbal, ale aj na petang.

"Nebudú chýbať pieskoviská a preliezačky pre najmenších obyvateľov, pribudne aj amfiteáter," uzavrela hovorkyňa. Do projektu budú zahrnuté i sadové úpravy a inštalácia drobnej záhradnej architektúry spolu s príslušným mobiliárom. Súčasťou areálu sa stane aj zázemie v podobe sociálnych zariadení a požičovne športových a rekreačných pomôcok.

Inšpiráciou na vznik projektu je aj súčasný trend viacerých európskych miest, ktoré sa snažia zlepšovať existujúce štruktúry masového bývania, napr. vo Francúzsku alebo Nemecku. Aj v týchto krajinách sa zaoberajú problémom, ako poľudštiť bývanie na sídliskách, ktoré sú veľmi podobné našim sídliskovým štruktúram.

Projekt Záhrady pre všetkých je financovaný zo zdrojov Programu Iniciatívy spoločenstva INTERREG IIIA Rakúsko – Slovenská republika. Bol rozvrhnutý na obdobie 13 mesiacov od septembra 2006 do konca septembra 2007 a popri hlavnom meste a univerzitách sa na ňom podieľali aj samosprávy mestských častí Petržalka, Dúbravka a Podunajské Biskupice. Celkové oprávnené náklady projektu predstavovali výšku 2,008.738 korún (66.677 eur), pričom 50 percent hradil Európsky fond regionálneho rozvoja (ERDF), 45 percent štátny rozpočet SR a päť percent spolufinancovalo hlavné mesto SR Bratislava z vlastného rozpočtu.

(tasr)

Páčil sa vám článok?