Všetky zvony konkatedrály sú už odliate

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Všetky zvony, ktoré majú byť inštalované do veže Dómu sv. Martina sú už hotové. S odlievaním jednotlivých zvonov, ktoré finančne zabezpečovali štáty susediace so Slovenskom, sa začalo v druhej polovici augusta.

Ich výtvarnú výzdobu navrhol a zhotovil akademický sochár Daniel Trubač podľa návrhov jednotlivých darcov - Rakúska, Maďarska, Ukrajiny, Poľska a Českej republiky.

V týchto dňoch sa vyrábajú závesné zariadenia a srdcia zvonov. Pripravuje sa aj zariadenie na elektrický pohon zvonov. Práce ukončia do pondelka 16. októbra, keď zvony prevezú z Brodku u Přerova v Českej republike do Bratislavy. Od 17. októbra do 10. novembra budú zvony vystavené v Dóme sv. Martina, kde si ich môžu obzrieť Bratislavčania a návštevníci mesta. Zároveň si tu bude možné zakúpiť pamätné zvončeky v hodnote 500 korún. Takto vyzbierané finančné prostriedky poputujú na podporu celého projektu.

Slávnostné požehnanie a vyzdvihnutie zvonov do veže bude 11. novembra predpoludním za prítomnosti primátorov hlavných miest krajín, ktoré zvony odliali. Pri príležitosti slávnostného vyzdvihnutia zvonov sa 10. novembra uskutoční Primátorský koncert, ktorý bude dirigovať bratislavský rodák Jack Martin Handler.

(brn)
Páčil sa vám článok?