Komisia preferuje rekreačný les pred lesoparkom

4.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Odborná komisia občanov zriadená na pripomienkovanie urbanistickej štúdie lesoparku Draždiak preferuje rekreačný les pred lesoparkom v bratislavskej Petržalke. Komisia totiž navrhuje, aby sa na dotknutom území ponechal existujúci rekreačný les a nevybudoval sa lesopark.

Uvádza sa to v požiadavkách a návrhoch komisie, ktoré má agentúra SITA k dispozícii. Komisia pritom naformulovala 48 pripomienok k vypracovanej urbanistickej štúdii.

Jednou z najdôležitejších pripomienok je kanálové prepojenie medzi Veľkým a Malým Draždiakom. Komisia s týmto návrhom spracovateľa štúdie nesúhlasí a považuje ho za zbytočný. Argumentuje najmä likvidáciou lesného porastu a vytvorením novej bariérovej línie. Zároveň navrhuje zvýšenie diverzity štrkoviska Malý Draždiak vytvorením rôznych typov brehov a ostrovčekov. Podľa komisie by toto riešenie mohlo napomôcť osídleniu územia ďalšími druhmi živočíchov.

Na druhej strane však odmieta vybudovanie Mini ZOO v areáli rekreačného lesa, v krajnom prípade by sa mohlo vybudovať v blízkosti jazdeckého areálu pri križovatke Kutlíkovej a Starohájskej ulice. Komisia tiež nesúhlasí s ekovyhliadkou, investíciu označuje za neúčelnú a zbytočnú. Požaduje taktiež vybudovanie ďalších cyklistických trás a trás pre rekreačný beh. Zároveň navrhuje doplniť do štúdie aj kapitolu „Antolská medická záhrada“.

V súvislosti s parkovaním by sa podľa komisie malo využívať najmä nevyužívané parkovisko oproti dostihovej dráhe na Starohájskej ulici. Vybudovať by sa ale mohlo aj šikmé parkovanie pozdĺž Kutlíkovej ulice, a to najmä na južnej strane komunikácie. Zvážiť by sa malo tiež vybudovanie nového parkoviska v juhovýchodnej časti areálu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Komisia neodporúča nové hromadné parkovisko či hromadnú garáž v mieste detského ihriska vo vnútrobloku Starhradská.

Urbanistická štúdia lesoparku Draždiak v Petržalke sa začala spracovávať v novembri minulého roka. Jej obstarávanie sa skončilo v marci tohto roka. Vypracovanie materiálu stálo 800-tisíc korún. Mestskí poslanci rozhodli o vyčlenení peňazí z rozpočtu na vybudovanie lesoparku vo výške maximálne 130 miliónov korún.

(sita)

Páčil sa vám článok?