Práce na obnove vojenského cintorína pokračujú

26.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Petržalka pokračujú práce na obnove vojenského cintorína z prvej svetovej vojny v lokalite Kopčany. V súčasnosti sa vyrábajú kríže a pracuje sa na základoch pod ne.

"V tomto roku máme na práce na cintoríne vyčlenené 2 milióny Sk (66.387 eur). Na dokončenie by sme potrebovali 8,5 milióna Sk (282.148 eur), aby bol cintorín úplne hotový," povedal pre TASR Jozef Hrabina, riaditeľ PAMINGu, bratislavského mestského investora pamiatkovej obnovy. PAMING kúpil kamennú dlažbu a namiesto vyrúbaných stromov už vysadil aj časť zo 73 nových.

Vojenský cintorín Kopčany by mohol byť pripravený na jeseň, k Sviatku všetkých svätých, ak bude dosť peňazí, konštatoval Hrabina. Na cintoríne by mali byť ďalej osadené kríže, uložená dlažba a obruby okolo hrobov, vytvorené chodníky, treba urobiť aj terénne a záhradnícke úpravy. Na jeho obnovu prispelo z podstatnej časti hlavné mesto Bratislava a príspevok poskytlo Ministerstvo vnútra SR.

PAMING pracuje na obnove zdevastovaného vojenského cintorína Kopčany od roku 2005. Bolo tu pochovaných 331 vojakov, ktorí zomreli v bratislavskej Posádkovej nemocnici, Divíznej nemocnici a v Kopčanoch v roku 1918. Sú to vojaci bývalej rakúsko-uhorskej armády, Ruska, Nemecka či Rumunska. Vo Vojenskom historickom ústave sa nachádzajú náčrty tohto cintorína z roku 1922.

(tasr)

Páčil sa vám článok?