Petržalka vyčistí ešte raz kontajnerové stojiská

8.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka vyčistí poslednýkrát všetky kontajnerové stojiská, peniaze použije zo svojho rozpočtu. V rozhovore to uviedol petržalský starosta Milan Ftáčnik. Podmienkou však je, že sa správcovia dohodnú s vlastníkmi bytov na systéme ďalšieho zbavovania sa veľkorozmerného odpadu.

Samospráva už totiž odmieta tolerovať to, že občania ku kontajnerom vyhodia akýkoľvek odpad a o dočistenie okolia sa nezaujímajú. Podľa Ftáčnika by to malo fungovať tak, že sa dohodne presný termín, kedy správca na náklady vlastníkov bytov nechá pristaviť veľkokapacitný kontajner. Do neho budú môcť občania umiestniť odpad, ktorý sa často povaľuje v okolí kontajnerov.

Naplnené kontajnery sa následne odvezú na zberný dvor, kde odpad zlikviduje mestská časť v spolupráci so spoločnosťou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). "Urobíme jednorazové dočistenie Petržalky, chceme však garanciu, že od septembra nabehne pravidelný spomínaný režim. Výsledkom by mala byť čistejšia Petržalka," povedal Ftáčnik.

Ako ďalej uviedol, dokončuje sa nový zberný dvor na Čapajevovej ulici. V súčasnosti ešte nie je známe, ako bude dvor otvorený. Podľa Ftáčnika sa však nastaví jeho prevádzka podľa potrieb a požiadaviek obyvateľov. V mestskej časti by však časom mal pribudnúť ešte jeden zberný dvor. Plánuje ho vybudovať spoločnosť OLO a mal by pokrývať celý obvod, teda aj mestské časti Jarovce, Rusovce a Čunovo. Podľa Ftáčnika by mal mať tento zberný dvor modernejšie technológie, chýbať by nemala ani drvička.

Na otázku, kde sa uvažuje s vybudovaním tohto dvora, odpovedal, že sa uvažuje s lokalitou pri petržalskej vozovni. Starosta však nepredpokladá, že by mal zberný dvor kolidovať s plánovanou multifunkčnou halou. Obe stavby by mali byť oddelené práve depom a čističkou odpadových vôd. "Je to bližšie orientované k Chorvátskemu ramenu," vysvetlil Ftáčnik.

Samospráva v súvislosti so zabezpečením čistoty prijala aj určité stimulačné opatrenia. Poslanci schválili finančnú podporu pre projekty vybudovania nových kontajnerových stojísk či zastrešovanie a uzamykanie súčasných stojísk. Zároveň funguje Zelená linka, plánovaní inšpektori verejného poriadku posledným miestnym zastupiteľstvom neprešli.

(sita)

Páčil sa vám článok?