V mestskom lesoparku by mala byť aj minizoo

1.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

V plánovanom mestskom lesoparku Draždiak v bratislavskej Petržalke by mala byť aj minizoo. Rozhodli o tom dnes po takmer trojhodinovej rozprave poslanci miestneho zastupiteľstva prijatím oficiálneho stanoviska k spracovanej urbanistickej štúdii navrhovaného lesoparku.

Z hľadiska ochrany prírody a krajiny však nesúhlasili s prepojením Veľkého a Malého Draždiaka. Nepozdáva sa im najmä to, že prepojením oboch vodných plôch by sa muselo vyrúbať okolo 1 000 drevín a že prípadný únik splaškových a odpadových vôd zo žúmp obývaných chát pri Malom Draždiaku by mohol následne spôsobiť znečistenie oboch jazier.

Prepojenie by podľa mestskej časti predstavovalo tiež ďalší bariérový efekt, pretože v miestach premostení by dochádzalo ku kolíziám peších, cyklistov, korčuliarov či vozičkárov. Na strane druhej však Petržalka súhlasí s vybudovaním ekovyhliadky z prírodných materiálov alebo dreva, s vyčistením mokradí, postupným výrubom šľachteného topoľa či s osadením informačných tabúľ o faune a flóre.

Lesopark Draždiak by sa mal podľa stanoviska mestskej časti rozdeliť na tri zóny. Zóna A by sa mala nachádzať medzi asfaltovou cestou, ktorá je medzi hájovňou a zákrutou k chatovej osade, a okrajom jazera Malý Draždiak. Zóna B by mala byť situovaná najmä pozdĺž hlavných komunikačných osí. V tejto zóne by bol prípustný intenzívnejší výrub nevhodných drevín. V poslednej zóne C, ktorá by mala byť plošne najväčšia, by sa zásahy do prírody povoľovali len pre budovanie chodníkov a cyklotrás.

Podľa mestskej časti by sa nemala vybudovať hromadná garáž na Starhradskej ulici, navrhuje sa využitie existujúceho parkoviska pri Dostihovej dráhe. Podľa poslancov by sa mala pre lesopark zachovať horáreň, ktorá by mohla byť vyhlásená za pamiatku, jej prístavbu však nepovoľujú. Mestská časť nenamieta s vybudovaním reštaurácie či cukrárne, tie by ale mali byť umiestnené v juhovýchodnej časti areálu pri Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Miestne zastupiteľstvo zároveň žiada primátora Andreja Ďurkovského, aby súčasťou etapizácie výstavby lesoparku bolo aj riešenie financovania prevádzky, údržby a správy lesoparku.

(sita)

Páčil sa vám článok?