V Rači sa zapojili do ochrany sokola rároha

30.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Návštevníci bratislavského lesoparku v mestskej časti Rača sa môžu prostredníctvom informačnej tabule dozvedieť o spoločnom slovensko-maďarskom projekte zameranom na ochranu sokola rároha.

Na okraji komunikácie v katastri Rače osadili uplynulý týždeň tabuľu, ktorá podáva stručnú informáciu o projekte v slovenskom, anglickom i maďarskom jazyku. Obyvatelia Rače, ako aj návštevníci sa tak môžu dozvedieť o mieste výskytu a  potrebe ochrany tohto ohrozeného operenca.

"Rozhodli sme sa ju umiestniť na okraj Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, nakoľko táto oblasť patrila v minulosti z hľadiska populácie sokola rároha na Slovensku k najhustejšie osídleným pohoriam," informovala Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Vysvetlila, že v súčasnosti u nás hniezdi asi 30 párov sokola rároha, pričom prevažná časť populácie je sústredená na západnom Slovensku, menšia časť na východe krajiny. "Tento druh je považovaný za ohrozený nielen na našom území, ale tiež z celosvetového hľadiska," upozornila.

Dôvodom pre realizáciu projektu na záchranu druhu je fakt, že maďarská a slovenská populácia tvoria spolu približne 40 percent celoeurópskej populácie. Cieľom projektu je stabilizácia populácie sokola rároha v Maďarsku a na Slovensku. "Podpora Európskej komisie nám umožňuje napríklad využitie satelitných vysielačiek, prostredníctvom ktorých sledujeme pohyb dvoch slovenských mláďat sokola rároha, ktoré opustili hniezdo v tomto roku," objasnila Deutschová.

Medzi ďalšie aktivity projektu patrí vytváranie náhradných hniezdnych a potravinových príležitostí, ekologizácia rizikových trás elektrických vedení v spolupráci so Západoslovenskou energetikou či prehlbovanie spolupráce s poľovníkmi.

(tasr)

Páčil sa vám článok?