Devínska N. Ves chce odstrániť gudróny zo Srdca

30.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves chce odstrániť skládku nebezpečného odpadu z lokality Srdce. Potvrdil to Mário Valentovič z miestneho úradu Devínskej Novej Vsi, ktorý má na starosti správu majetku mestskej časti.

"Aby sme mohli nebezpečné gudróny zlikvidovať, je potrebné, aby boli pozemky v užívaní mestskej časti, musíme mať zazmluvnený vzťah k pozemku. Preto v súčasnosti rokujeme o nájomnej zmluve k pozemku s Krajským úradom v Bratislave," spresnil. Mestská časť by mala pozemok prenajať na päť rokov za symbolických päť korún na meter štvorcový ročne. Ako ďalej uviedla Tatiana Rattayová z miestneho úradu v Devínskej Novej Vsi, ide o pozemok s rozlohou 3 850 metrov štvorcových, na ktorom sa nachádza takmer 31-tisíc gudrónov.

"Likvidácie tejto environmentálnej záťaže môže stáť niekoľko sto miliónov korún, preto budeme po získaní pozemku do prenájmu hľadať spoluinvestorov na jej odstránenie," vysvetlila. Rattayová tiež uviedla, že po odstránení skládky by chcela mestská časť územie využívať na rekreácie. "Vedľa tejto skládky je lúka, ktorá sa v súčasnosti využíva na rekreačné účely. Po likvidácii skládky by sme zónu určenú na rekreáciu mohli rozšíriť," dodala.

Gudróny vyrobil dnes už neexistujúci podnik Apolo. Nástupníckou organizáciou bol národný podnik Slovnaft, ktorý sa po rokoch pretransformoval do súčasnej podoby Slovnaft, a.s. Gudróny - zvyšné produkty rafinácie ropy v množstve asi 30 000 ton boli na skládku premiestnené roku 1963, informuje na svojej internetovej stránke Greenpeace.

Odpad stále pracuje a pukliny vo vápenatom podloží skládky sa zväčšujú. Gudróny spôsobujú znečistenie podzemných vôd a do okolia šíria sírový zápach. Na skládku je dnes zakázaný vstup. V jej blízkosti sa však nachádza lúka, ktorú Bratislavčania využívajú ako oddychové centrum.

(sita)

Páčil sa vám článok?