Pozadie rusovského dropieho škandálu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Občania Rusoviec, najmä tí, ktorých domy sú situované na južnej strane, nemusia mať obavy, že rozšírenie chráneného územia pre dropa fúzatého zasiahne až do ich každodenného života.

Aj bez rozorania biotopu pre tohto vzácneho vtáka dianie okolo pripravovaného chráneného územia vykazovalo dostatok škandálnych detailov. Jedným z nich napríklad je, že štátny orgán, krajský úrad životného prostredia, svojvoľne navrhol zmenu pomerov vyplývajúcich z vládneho uznesenia. Vláda totiž v júni 2003 v súvislosti s európskymi environmentálnymi trendmi odsúhlasila zoznam

chránených vtáčích území. Jedným z nich malo byť aj územie s výmerou 1772,94 hektára v katastri obce Rusovce, medzi diaľnicou a štátnou hranicou s Rakúskom a Maďarskom. Vláda sa okrem iného riadila aj stanoviskami oficiálnych autorít v tvorbe životného prostredia.

Krajský úrad životného prostredia však nepokladal - oficiálne - územie za dostatočné a navrhol rozšíriť územie za diaľnicu, zväčšiť ho o celých tisíc hektárov. Ochrancovia prírody to pokladali za nezmysel - vták by sa nepriblížil natoľko k ľudským sídlam, navyše v ceste stála vážna prekážka, diaľnica. Ochranári dokonca navrhovali v záujme ochrany dropa aj vodičov bariéru.

Lenže informácia vyvolala v Rusovčanoch odpor dropovi - báli sa totiž, že nebudú môcť užívať svoje pozemky - a to bol zrejme cieľ. Niekto totiž rozšíril aj fámu, že nedostatnú ani odškodnenie za prípadné obmedzenia v chránenom území. Občania sa vzbúrili a mimoriadne miestne zastupiteľstvo odmietlo rozšírenie chráneného územia, lenže už na tomto zasadnutí ich informovali pracovníci štátnej ochrany prírody o tom, že územie sa nebude a ani sa nemalo rozširovať.

Ochranári i informovaní obyvatelia Rusoviec hovoria, že v pozadí ide o to, aby v území mohli vybudovať lukratívne golfové ihrisko. Pod zámienkou rozšírenia rezervácie sa vraj zrejme mala vykúpiť od Rusovčanov pôda. V spoločnosti, ktorá chce toto ihrisko vybudovať, má aj obec podiel 20 percent, sú tam však zastúpení aj vplyvní jednotlivci nielen z obce, sú náznaky, že nitky smerujú naozaj až na niektoré ministerstvo.

Jozef Chavko informoval, že štátna ochrana spolu s dobrovoľníkmi bude v Rusovciach tento týždeň občanov informovať o súvislostiach ich existencie pri chránenom území i podmienkach poľnohospodárskych aktivít, kompenzáciách a podobne, pretože starosta údajne občanov neinformoval.

Páčil sa vám článok?