Radia sa najmä o darovaní bytu a výživnom

23.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Darovacie zmluvy na byt a neplatenie výživného na dieťa partnerom sú najčastejšie problémy, s ktorými sa obracajú obyvatelia bratislavskej mestskej časti Petržalka na tamojšiu Občiansku poradňu.

Občianska poradňa Petržalka na Ulici Osuského je pracoviskom neziskovej organizácie Bratislavská občianska poradňa (BOP), ktorej poradenstvo je bezplatné. "Väčšinou starší ľudia chcú darovať byt vnúčatám, a nepoistia sa tým, že zriadia vecné bremeno doživotného užívania. Potom majú problém, že vnúčatá chcú byt len pre seba," povedala pracovníčka poradne Martina Moyzesová. Dodala, že približne polovica klientov prichádza, keď je problém akútny, a druhá polovica sa príde poradiť predtým, ako urobí nejaký právny krok.

Podľa Moyzesovej je pre klientov poradne najviac frustrujúca situácia, keď nevedia, kde urobili chybu. "Ťažko sa rieši situácia, keď už je exekúcia na majetok alebo vysťahovanie z bytu. Nie každá situácia je riešiteľná," vysvetlila.

Poradňa ponúka zadarmo 14 informačných materiálov na rôzne témy ako sú prenájom bytu, exekúcie, susedské vzťahy, bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, súdne poplatky či sociálne dávky a pomoc. Pracovníkmi poradne sú väčšinou študenti práva, sociálnej práce a liečebnej pedagogiky za symbolickú odmenu. Poradňa je v Petržalke od apríla 2007 a minulý rok ju navštívilo 210 klientov a počas tohto roka to bolo zatiaľ vyše 300 klientov. BOP má kancelárie aj v MČ Staré Mesto a Karlova Ves.

BOP je členom Asociácie občianskych poradní Slovenska a vznikla v roku 2002. Pracovisko v Petržalke bolo otvorené s podporou petržalského miestneho úradu, Bratislavského samosprávneho kraja a Európskeho sociálneho fondu.

(tasr)

Páčil sa vám článok?