Družstevníci zorali hniezdiská dropa, Slovensku hrozí medzinárodný škandál

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Slovensko sa podľa všetkého nevyhne ďalšiemu veľkému škandálu v podunajskej oblasti, pretože rakúski ochranári podali na Európsku komisiu sťažnosť, v ktorej poukazujú na likvidáciu hniezdiska dropa v pohraničí.

Domácemu škandálu sa zrejme nevyhnú ľudia, ktorí sú do aféry zapletení, traktoristi, ktorí vzácnych 70 hektárov rozorali, ich nadriadení, ktorí im k rozoraniu chráneného biotopu dali príkaz. Zoológ štátnej ochrany prírody Jozef Chavko totiž hovorí o tom, že podajú trestné oznámenie za porušenie paragrafu 181 trestného zákona, ktorý vníma ako trestný čin poškodzovanie biotopu. Tento, rusovský, sa budoval dlhoročne - najprv sa pôda musela zbaviť zvyškov chemikálií, rôznych pesticídov a hnojív, potom dobrovoľní i profesionálni ochranári sem nosili rastlinné druhy a hmyz, aby pomohli prírode obnoviť step, prirodzený priestor na hniezdenie dropa. Po zásahu PD Dunaj opäť zostala len mŕtva zem, ešte aj lovné zajace poľné utiekli do revírov v Rakúsku.

Traktory zničili nielen hniezdisko dropa fúzatého, ktorý je chránený celosvetovo, ale aj útočisko mimoriadne vzácneho vtáčieho druhu, sovičky myšiarky močiarnej, ktorá hniezdi na zemi, a u nás sa pokladala za takmer vyhynutú. Počas desiatich rokov budovania biotopu sa v tomto priestore usídlila. Ochranári, ktorí boli pri barbarskom čine traktoristov PD Dunaj, videli posledné štyri exempláre sovy odlietať. Podobne postihlo zničenie biotopu aj miestnu populáciu vzácneho sokola červenonohého. Sovička i sokol sa živia prevažne hrabošmi.

Priestor, o ktorý ide, predstavuje sedemdesiat hektárov, ktoré družstevníci na základe žiadosti štátnej ochrany prírody niekoľko rokov neobrábali, a je to len zlomok z celkového areálu necelých 1780 ha, ktoré mali tvoriť chránené vtáčie územie Sysľovské polia. Návrh na jeho zriadenie schválila vláda v júni 2003, družstevníci z Rusoviec sa teda dopustili aj porušenia vládneho nariadenia, ochranári čakajú na reakciu vlády. Je to zaujímavejšie vo svetle faktu, že keď J. Chavko upozorňoval agronóma Petra Matúša na tieto súvislosti, ten sa odvolal na telefonické povolenie na rozoranie priestoru od ministerstva.

Štátna ochrana prírody medzitým dostala od rakúskeho ochranára Reinera Raaba, ktorý spravuje rezerváciu dropa na druhej strane hranice, písomnú informáciu, že rakúska strana si na správanie našich roľníkov už sťažovala na príslušných orgánoch Európskej komisie. Medzinárodnému škandálu sa teda nevyhneme.

Páčil sa vám článok?