Márne čakajú, kto pokosí trávu medzi panelákmi

19.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Tohtoročné počasie mimoriadne praje rastu všetkého zeleného, predovšetkým tráve a burinám, a preto sa v posledných týždňoch množia ponosy občanov na nepokosené trávniky.

Zanedbaný vzhľad zelených plôch však podľa slov hovorcu mestskej časti Petržalka Ľubomíra Andrassyho nemožno pripísať na vrub samosprávy. „My máme naopak veľmi dobrý pocit z toho, ako sa nám o zverené zelené plochy starajú dodávateľské firmy a ani proti výkonom nášho podniku verejnoprospešných služieb nemôžeme mať námietky. Čo kazí dojem, sú plochy, ktoré Petržalka nevlastní a ani nemá v správe.“

Podľa jeho informácie najčiernejší bod pripadá mestu a jeho organizáciám, predovšetkým spoločnosti Metro, ktoré sa takmer vôbec nestarajú o rozsiahle plochy. Vlastné plochy samosprávy vykášajú súkromné firmy, ktoré dobre vedia, že jednotlivé parcely pracovníci úradu skontrolujú a až potom dovolia preplatiť faktúru. Teda aj zelené plochy, na ktoré upozornil A. Somodi z Ľubovnianskej ulice. Ide napríklad o trávu na Ľubovnianskej, Bzovíckej, medzi Krásnohorskou a Bzovíckou, na Humenskom námestí, na Žehrianskej ulici či o zelený pás na Dolnozemskej ceste.

„Prečo v týchto priestoroch nikto nekosí trávu už vyše mesiaca? Alebo si to máme my občania kosiť sami? Ako je to organizované? A keď túto trávu aj nakoniec niekto pokosí, viete si predstaviť, aké strnisko zostane namiesto peknej trávy, ktorú sme tu mali začiatkom jari?“ pýta sa A. Somodi.

Petržalka v tomto roku vynaloží na kosenie okolo 2,5 milióna korún, čo znamená 4 - 5 kosení za sezónu. Ľ. Andrassy opakuje, že kvalitu práce dodávateľov prísne kontrolujú. Pokiaľ ide o cudzie pozemky, tak miestny úrad vyzýva vlastníka, aby si splnil povinnosť, inak pristupuje k správnemu konaniu.

Zatiaľ nikoho nepokutovali, je tu však možnosť uložiť pokutu až 200-tisíc korún, a preto vinníci vždy reagujú - aj keď oneskorene. Aj na pozemky, o ktorých píše náš čitateľ, sa už pracovníci úradu boli pozrieť a v týchto dňoch by mali už byť pokosené.

Napriek tomu vyzýva Ľ. Andrassy obyvateľov, aby neváhali na Zelenej linke 6828 6853 informovať, ak majú pocit, že niekde si vlastník pozemku neplní svoje povinnosti. „Táto linka sa veľmi osvedčila. Za mesiac sme na ňu dostali asi 80 podnetov, väčšinu z nich práve pre nekosenú trávu. Na druhom mieste boli telefonáty, ktoré nás upozorňovali na neporiadok okolo kontajnerových stojísk,“ uvádza hovorca.

(gub)
FOTO - A. Somodi

Páčil sa vám článok?