Zrušenie sanatória vraj zlepší liečbu

19.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Len do konca tohto roku bude dostávať financie zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne protidrogové centrum AT Sanatórium v Petržalke, ktoré má za sebou rad výsledkov.

Okrem iného pripisujú tomuto zariadeniu aj fakt, že krátko po jeho zavedení začal klesať počet závislých v mestskej časti a v priebehu niekoľkých mesiacov prestala byť Petržalka štvrťou s najväčšími drogovými problémami.

Sanatórium nielen bezprostredne liečilo závislých v odvykacích kurzoch, ale zúčastňovalo sa aj na ich opätovnom začlenení do spoločnosti, pričom úzko spolupracovalo s miestnou samosprávou. Za prínos sanatória jeho zakladateľ a šéf MUDr. Ivan Novotný získal titul Osobnosť Petržalky 2007.

Hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy uvádza, že aj dnes petržalská samospráva vníma činnosť AT Sanatória veľmi pozitívne a jednoznačne podporuje jeho snahu o obnovenie zmluvy s VšZP, ktorej rozhodnutie považuje za necitlivé a neštandardné. Nechápe, prečo sa nezohľadňuje úspešnosť tohto sanatória v celoslovenskom meradle.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan označuje rozhodnutie poisťovne ako škodiace Bratislavčanom. O obnovení zmluvy už rokoval s najvyššími predstaviteľmi VšZP, ale bez úspechu, o situácii chce informovať ministra zdravotníctva.

Hovorkyňa VšZP Petra Balážová zdôvodňuje postoj poisťovne tým, že tento ústav sústreďuje liečbu drogových závislostí do menšieho počtu zariadení. Pripomína, že AT Sanatóriu už v januári pripomenuli termín vypršania zmluvy k 31. decembru 2008.

Starostlivosť o drogovo závislých budú podľa hovorkyne VšZP vykonávať len dve zariadenia. Odvoláva sa na konzultáciu s odbornými lekárskymi spoločnosťami, neargumentuje však posudkom od žiadnej inštitúcie špecializovanej na drogovú problematiku, na druhej strane bagatelizuje 30 hospitalizovaných pacientov ročne v AT Sanatóriu. Takisto sa nevyjadrila, či je možné, že VšZP rozhodnutie prehodnotí.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?