Petržalka nesúhlasí s prepojením Draždiakov

17.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka nesúhlasí s prepojením Veľkého a Malého Draždiaka v plánovanom mestskom lesoparku Draždiak. Uviedol to tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

"Dôvodom je nielen rozdielna kvalita vody v oboch jazerách, ale tiež to, že pri prepojení Draždiakov by sa muselo vyrúbať okolo 1 000 drevín," vysvetlil Andrassy. Nesúhlas s akýmkoľvek prepojením oboch vodných plôch je pritom jednou z 11 pripomienok Odbornej komisie občanov (OKO), s ktorými sa mestská časť po stretnutí s komisiou stotožňuje. Mestská časť by mala dať oficiálne stanovisko na zasadnutí miestneho zastupiteľstva 1. júla. Samospráva by sa mala pred týmto termínom s komisiou ešte raz stretnúť.

Obe strany sú tiež jednotné v riešení parkovania. Mestská časť ani občania nesúhlasia s výstavbou garážového domu na Strarhradskej ulici. "Nesúhlasíme s novou hromadnou garážou, lebo je vo vnútrobloku a mimo riešeného územia," spresnil Andrassy. Ako alternatívne riešenie navrhujú vybudovať parkovacie miesta po oboch stranách Kutlíkovej ulice.

"Pravdepodobne by sa musel rozšíriť odbočovací pruh, aby sa mohlo takéto státie vybudovať," odpovedal Andrassy na otázku, či by po vybudovaní nových miest na parkovanie mohla tadiaľ aj naďalej jazdiť MHD. Okrem toho by mohli návštevníci lesoparku či hrádze využívať parkovisko pri Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Ako ďalej Andrassy uviedol, mestská časť tiež navrhuje zachovanie prírodného rázu dotknutého územia. Podporuje aj osadenie nového mobiliáru, parkové úpravy, vybudovanie oddychových zón či osadenie osvetlenia. Zachovať chce aj pôvodnú funkciu horárne, ktorá je jednou z mála historických budov v Petržalke.

Mestská časť sa nebráni ani vybudovaniu reštauračného zariadenia, zdôrazňuje však prísnu reguláciu fungovania i prevádzky. "Aby sa nestalo, že na začiatku to bude menšia reštaurácia s občerstvením a časom sa to zmení na krčmu štvrtej cenovej skupiny," povedal Andrassy. Regulovaná by mala byť aj prípadná ťažba dreva, najmä pri výrube lámavých topoľov. Otvorená zatiaľ zostávajú napríklad etapy projektu a prevádzkové náklady po vybudovaní lesoparku.

Urbanistickú štúdiu mestského lesoparku Draždiak s návrhom prepojiť kanálom Veľký Draždiak s Malým Draždiakom dalo vypracovať hlavné mesto.

(sita)

Páčil sa vám článok?