Do Petržalskej kvapky krvi sa zapojilo 25 občanov

13.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Do dnešnej Petržalskej kvapky krvi sa zapojilo 25 občanov bratislavskej Petržalky. Uviedol to tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

Do pojazdnej transfúznej stanice na miestnom úrade na Kutlíkovej ulici prišlo darovať krv 19 žien a šesť mužov.

Medzi darcami sa objavili aj traja hasiči. "V minulosti mal každý darca platené voľno. Dnes však darovanie krvi ide na úkor dovolenky alebo sa darca musí vrátiť späť do zamestnania," odpovedal Andrassy na otázku, v čom vidí dôvod nízkeho počtu záujemcov o darovanie krvi. Mestská časť však podľa neho neuvažuje o zrušení akcie a naďalej ju bude podporovať.

"Petržalská kvapka krvi sa stala už neoddeliteľnou súčasťou Dní Petržalky," konštatoval Andrassy. Zároveň doplnil, že samospráva plánuje meniť miesto konania akcie. "Chceme, aby myšlienka darcovstva kolovala medzi občanmi," vysvetlil. Nie je preto vylúčené, že v budúcnosti by sa táto akcia mohla organizovať na školách, v sociálnych zariadeniach či neziskových organizáciách v mestskej časti.

Najmladšia dnešná darkyňa mala 21 rokov. "Keďže najstaršou darkyňou bola tiež žena, nepatrí sa prezradil vek," povedal Andrassy. Zo všetkých ľudí, ktorí sa do akcie zapojili, boli traja prvodarcovia. "Zaujímavosťou napríklad bolo, že tu bola pojazdná transfúzna stanica z Trnavy. Bratislavská stanica bola totiž na inej akcii," dodal Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?