V petícii za zachovanie lesoparku tisíc podpisov

4.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

V petícii Za zachovanie voľnej prírody v lesoparku Draždiak vyzbierala Odborná komisia občanov už takmer tisíc podpisov. Povedala to dnes Elena Pätoprstá.

Odborná komisia občanov tiež žiadala bratislavského primátora Andreja Ďurkovského o stretnutie, kde by mu predložili pripomienky občanov z verejného prerokovania spornej urbanistickej štúdie, sformulovaných do 11 požiadaviek. "Zatiaľ sme z magistrátu nedostali odpoveď. Skúsime ešte pár dní počkať a potom ho opäť požiadame. Pán primátor má pravdepodobne veľa práce, mohol by preto určiť zodpovedných zamestnancov, ktorí by s nami rokovali," uviedla Pätoprstá a dodala, že v utorok sa majú stretnúť s petržalským starostom Milanom Ftáčnikom, aby zosúladili požiadavky mestskej časti a občanov.

Nezávislí odborníci chcú primátorovi predstaviť aj návrhy na optimálne riešenie, ktoré by citlivo zohľadňovalo súčasné hodnoty lesoparku ako jestvujúceho rekreačného lesa. Odborná komisia občanov navrhuje aktívnu spoluprácu na príprave prijateľného tretieho variantu, teda využitia petržalského lesoparku, jeho širšieho okolia a monitorovanie zásahov do životného prostredia tejto mestskej časti. Petícia je zverejnená na stránke www.petrzalka.otvorene-sk.

Aktivisti petíciou žiadajú tretí variant urbanistickej štúdie lesoparku Draždiak, ktorý by akceptoval požiadavky občanov z verejného prerokovania 12. mája, zachovali by prírodný charakter a prírodné hodnoty územia. Jednou z podmienok je napríklad aj to, aby sa zachovalo detské ihrisko a budova škôlky za obytnými domami na Starhradskej ulici a aby sa zabránilo zahusťovaniu vnútrobloku a výstavbe hromadných garáží, tiež by sa mala vylúčiť výstavba parkoviska na území so zeleňou pri obytnom dome na Kutlíkovej.

Aktivisti chcú vylúčiť z projektu výstavbu kanála medzi Draždiakmi, ktorého výstavba by podľa nich mohla poškodiť takmer jednu tretinu lesa a vážne narušiť klímu aj zdravie okolitého lesa. Ďalšou z podmienok je, aby sa do areálu lesoparku nevnášali komerčné aktivity, aby sa zabránilo výstavbe navrhovanej reštaurácie, cukrárne a mini-zoo na mieste horárne.

Skupina vznikla 19. mája ako reakcia verejnosti na predloženú urbanistickú štúdiu, ktorá obsahuje dva varianty. Okrem iného predpokladá prepojenie jazier Malý a Veľký Draždiak kanálom, čo by si vyžiadalo vyrúbanie značnej časti jestvujúceho rekreačného lesoparku. Cieľom skupiny je aktívne sa podieľať na formovaní územia.

(sita)

Páčil sa vám článok?