Na Štefánikovej otvorili prvé centrum pre mamičky s deťmi v strede Bratislavy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Štefánikovej ulici začalo pôsobiť Rodinné centrum Prešporkovo, určené pre mamičky na materskej dovolenke s deťmi do troch rokov, ktoré je prvým materským centrom v strede mesta.

Rodinné centrum Prešporkovo je občianske združenie, ktorého cieľom je prekonať spoločenskú izoláciu matiek počas materskej dovolenky a zároveň poskytnúť priestor na hranie sa detí. Deti tu majú k dispozícii priestor pre voľný a organizovaný program so svojimi rovesníkmi. Zároveň vidia svoju matku v inej úlohe než v domácnosti. Rodinné centrum Prešporkovo pôsobí ako Klub mamičiek v Centre voľného času na Štefánikovej ulici 35 každú stredu v čase od 9.30 do 11.30.

Vďaka internetu sa našlo zopár nadšených mamičiek na materskej dovolenke zo Starého Mesta, ktoré sa spojili a založili v tejto mestskej časti rodinné centrum v Starom Meste na spôsob mnohých iných materských centier.

„Rodinné centrum Prešporkovo prevádzkujeme len mesiac, ale keďže sa s mamičkami stretávame na detských ihriskách či v mestských parkoch, mnohé už o nás vedia a čoraz častejšie nás navštevujú. Každá mamička sa vždy teší, keď sa jej dieťatko dokáže samostatne hrať v kolektíve rovesníkov a domov prichádza príjemne vyčerpané a bez problémov zaspí. Navyše, deti sa v kolektíve všeličo rýchlejšie naučia a mamičky sa v prítomnosti svojich detí môžu venovať zaujímavým diskusiám,“ vysvetlila spoluzakladateľka centra Katarína Králiková. Ako dodala, Rodinné centrum Prešporkovo ponúka možnosti pre aktívne mamičky, ktoré sa môžu zapojiť do riadenia centra, organizovať program, prednášky, či viesť účtovníctvo. Táto iniciatíva prináša nádej, že mamičky nebudú musieť sedieť doma s pocitom, že ich vzdelanie a prax odchádzajú do zabudnutia. Budú sa môcť podieľať na zaujímavom programe, ktorý si samé vytvoria, zabezpečia, veriac, že ich aktivity prinesú radosť nielen ich deťom.

„Rodinnému centru Prešporkovo sme ponúkli priestory, pretože práve pre matky na materskej dovolenke a ich deti je veľmi dôležitý kontakt s inými mamičkami a inými deťmi. Na druhej strane umožňuje matkám na materskej dovolenke myslieť na svoje zamestnanie prostredníctvom ďalšieho vzdelávania. Nestrácajú schopnosť komunikácie, udržujú si tým profesionalitu a zároveň sa môžu zdokonaliť napríklad v cudzom jazyku a potom plnohodnotne nastúpiť do práce. Podľa mňa je to obrovský prínos nielen pre samotné rodiny, ale aj pre zdravý rozvoj spoločnosti,“ uzatvára riaditeľka Centra voľného času Ľubica Škultétyová.

Páčil sa vám článok?