Obnoveným vodojemom tečie viac vody

2.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Výkonnejší a kapacitnejší moderný vodojem na Kolibe začala prevádzkovať pre túto lokalitu Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. (BVS). Vodojem bolo potrebné rozšíriť kvôli zvýšenému tempu bytovej výstavby.

Vzhľadom nato, že stavbu bolo treba rozšíriť počas plnej prevádzky, BVS pristavila nové, tvarovo nepravidelné nádrže tak, aby aj po dokončení bola stavba kompaktná. Okrem prevádzkovo úžitkových vlastností má objekt na Brečtanovej ulici pod bývalými filmovými ateliérmi Koliba aj architektonickú hodnotu. I preto ju vodárne prihlásili do súťaže Stavba roka 2008.

Vodojem Koliba, pôvodne jednokomorový, rozšírili o dve komory. Má tri nádrže, novú armatúrovú komoru a novú spojovaciu chodbu. Nový vodojem má železobetónové steny a je prekrytý plochou strechou. Celý areál je oplotený priehľadným plotom s výraznou trávnatou plochou. Pôvodná akumulácia vody bola v starom vodojeme 1005 m3, objem nového je 3857 m3 pri plnení z vodojemu Kramáre.

Celkové náklady na výstavbu dosiahli sumu viac ako 69 miliónov korún. Architektonické riešenie pripravila spoločnosť APROX Invest.

Prihlásené stavebné diela sa budú v súťaži Stavba roka posudzovať napríklad na základe začlenenia stavebného diela do daného prostredia vrátane širších priestorových vzťahov. Posudzuje sa aj celkový architektonický a stavebný výraz diela,  kvalita stavebných prác, vhodnosť použitia stavebných materiálov a výrobkov a ich profesionálne zvládnutie a podobne. Nemenej dôležité bude originálnosť a progresívnosť urbanistického, architektonického, konštrukčného a technického riešenia. Tiež vplyv stavebného diela na ekológiu prostredia, celospoločenský prospech a podobne.

Vodojem prevádzkuje Bratislavská vodárenská spoločnosť, v ktorej má mesto 59,29 percenta akcií.

(rob)

Páčil sa vám článok?