Na Kačíne chcú urobiť cintorín pre zvieratá

29.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestské lesy prichádzajú v týchto dňoch s ponukou zriadenia cintorína zvierat pre Bratislavčanov. Ako lokalitu navrhli Kačín, ktorá je obľúbeným výletným miestom v Bratislavskom lesoparku.

Podľa informácií z Mestských lesov, cintorín by mohol byť na mieste bývalej lesnej škôlky. Ide o oplotený nezalesnený pozemok, ktorý má veľkosť približne jedného futbalového štadióna. Na cintoríne by bolo možné pochovávať len tie zvieratá, ktoré nezomreli na infekčnú alebo inú nákazlivú chorobu a majú o tom aj potvrdenie od veterinára.

Pokiaľ ide o druhy zvierat a ich veľkosť, cintorín by slúžil na pochovávanie maximálne psov a od nich rôznych iných, menších zvierat. Išlo by teda okrem psov aj o mačky, škrečky, zajace, papagáje a podobne.

Majiteľ uhynutého zvieraťa by zaplatil jednorazový poplatok za hrobové miesto a potom ročný poplatok. Ceny však nie sú zatiaľ stanovené, pretože Mestské lesy čakajú na vyjadrenie a súhlasné stanovisko mesta. Postupne by na cintoríne mohlo vzniknúť aj arborétum. Majitelia zvieracích hrobov by totiž mali povolenú výsadbu stromu. Tým by v tomto prostredí neskôr vznikol park.

Cintorín by bol asi päťsto metrov od horárne Kačín smerom na Lamač, kam vedie asfaltová cesta. Prístup na miesto v čase obradu by bol umožnený aj autom s tým, že každá ďalšia návšteva by bola možná len peši. Bolo by to trochu nevýhodné pre starších obyvateľov, ale podľa Mestských lesov tam chodia na vychádzky aj tí skôr narodení.

(rob)

Páčil sa vám článok?