Na Štrkovci bude dnes Deň bez cigarety

24.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na bratislavskom Štrkovci sa dnes o 13.00 h začne podujatie Deň bez cigarety, ktoré organizuje občianske združenie Stop fajčeniu. Akcia sa koná pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku, ktorý na 31. mája každoročne vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia.

Súčasťou podujatia bude aj vyhodnotenie tretieho ročníka projektu Európskej komisie - Súťaž nefajčiarskych tried. "Je to preventívny program pre žiakov vo veku 10 - 16 rokov, teda druhý stupeň ZŠ a 1. a 2. ročník všetkých typov stredných škôl," uviedla Jana Potúčková z o.z. Stop fajčeniu. Dôvodom je podľa jej slov skutočnosť, že až 29 percent mladých začína s fajčením pred desiatym rokom života.

Ambíciou súťaže je oddialiť vek, kedy chlapci a dievčatá začínajú experimentovať s fajčením, prípadne ich motivovať k úplnému nefajčeniu. "Cieľom súťaže je ukázať deťom, že je moderné nefajčiť," vysvetlila Potúčková. Do súťaže, ktorá trvala od 19. novembra 2007 do 5. mája 2008 sa zapojilo 252 tried zo 66 škôl, čo je 5954 žiakov. Prihlásením sa do súťaže sa deti a učitelia zaviažu, že nebudú fajčiť. Do záverečného žrebovania postúpilo celkom 40 škôl, 139 tried, čo je 3317 žiakov.

Počas celého Dňa bez cigarety bude na Štrkovci zákaz fajčenia a úlohou všetkých fajčiarov bude odovzdať ľubovoľný počet cigariet, za ktoré potom deti dostanú balóny. V rámci kampane Európskej únie Help - za život bez tabaku si budú môcť všetci návštevníci, fajčiari aj nefajčiari zmerať CO vo výdychu.

(tasr)

Páčil sa vám článok?