Pavilón pre primáty dokončia v decembri 2009

21.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská ZOO už v dohľadnej budúcnosti ponúkne svojim návštevníkom ďalšiu atrakciu - nový pavilón pre primáty, ktorý bude skúmať najnovšie požiadavky kladené na zariadenia tohto druhu.

Stavba nového pavilónu pre primáty sa začala v septembri 2007 ako druhá priorita po pavilóne šeliem v súlade so schválenou koncepciou rozvoja ZOO Bratislava. Ako nám povedala riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová, tento unikátny pavilón by mal byť dokončený podľa schváleného harmonogramu prác v decembri 2009.

Nový pavilón vyrastá na mieste dnes už neexistujúcej budovy riaditeľstva oproti expozícii šimpanzov učenlivých na ploche viac ako 2000 štvorcových metrov. Stavba sa začala oplotením staveniska, uskutočnili sa búracie práce, prekládka inžinierskych sietí a vybudovanie nových, postavila sa budova trafostanice. V súčasnosti sú už uskutočnené všetky výkopové práce, základy a budujú sa zvislé konštrukcie. Vo finančnom vyjadrení sú hotové práce za 12 miliónov korún, rozpočtový náklad celej stavby je 88 miliónov (bez DPH).

„Nový pavilón bude spĺňať všetky požadované kritériá na chov ľudoopov v ľudskej opatere,“ konštatovala M. Šavelová. „Podľa európskych štandardov sa dôraz kladie na fyziologické, ekologické a etologické podmienky chovu s cieľom vytvoriť prostredie simulujúce pôvodný biotop výskytu chovaných druhov a motivovať chované jedince v maximálnej miere k prirodzenému spôsobu správania.“

Dvojpodlažný, viac ako 12 metrov vysoký pavilón bude pozostávať z dvoch častí - vnútornej a vonkajšej. Návštevníkov od zvierat budú deliť sklené bariéry, zariadenie vnútorných a vonkajších výbehov bude vytvorené z prírodných (vegetácia, prírodný substrát, drevené prvky na podporu prirodzeného pohybu zvierat) aj umelých prvkov (umelé skaly), potrebnú vlhkosť a teplotu vo vnútornej časti vrátane dôkladnej ventilácie a vytvárania hmly bude zabezpečovať špeciálny klimatizačný systém. „Súčasťou celého komplexu bude aj nový systém vzdelávacích prvkov zameraný z hľadiska evolúcie na porovnanie človeka s jeho najbližšími príbuznými,“ povedala nám M. Šavelová.

„V novom pavilóne nájdu svoj domov tri druhy vyšších primátov: jeden zástupca z čeľade gibonovité - gibon zlatolíci a dvaja zástupcovia z čeľade ľudoopovité - orangutan bornejský, alebo sumatranský a šimpanz učenlivý.“

Okrem výstavby unikátneho pavilónu pre primáty v ZOO dokončili rekonštrukciu detských ihrísk, plánujú úpravy vybraných chovných zariadení, otvárajú aj nový ZOO shop s pestrou paletou suvenírov, propagačného materiálu a darčekov. V druhom polroku sa začne rekonštrukcia a modernizácia objektu pre ošetrovňu zvierat, knižnicu a archív.

Juraj Handzo
VIZUALIZÁCIA - Tomáš Šiška

Páčil sa vám článok?