Na devínskom brale sa práce posúvajú

13.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

V tomto roku sa mali v predhradí devínskej pevnosti čulo obracať stavbári, mestská organizácia obnovy pamiatok Paming bola organizačne na práce pripravená.

Ako nás však informovala Zdenka Turzíková z Pamingu, dianie sa posúva a namiesto murárov budú v hradnom areáli v plnom tempe pracovať archeológovia. Zostalo totiž dokončiť nejaké diela rozrobené v roku 2007, okrem iného dokončenie osvetlenia, a pribudli opravy, ktoré, zdá sa, vyvolalo vysoké tempo, keď pred rokmi hrad Devín opravovali a rekonštruovali.

V každom prípade sú objekty zo šesťdesiatych rokov zrelé na zbúranie, v tomto roku ich však nové nenahradia, upravia sa len toalety pre verejnosť. Zo šiestich miliónov korún, ktoré má Paming vyčlenené na tento rok, okrem archeologického výskumu zaplatia opravy schodov a dlažby na Hornom hrade a vykonajú opatrenia proti prenikaniu vlhkosti do priestorov. Tá totiž zničenie týchto stavebných častí zapríčinila. Generálku potrebuje aj vonkajšie prístupové schodisko a peniaze pôjdu aj na sledovanie statickej poruchy.

Bude sa tiež projektovať sanácia hradného brala, známeho poruchami a puklinami v masíve. Na tejto aktivite sa dlhodobo podieľa Slovenská technická univerzita, ktorá problematiku rozpadania brala spracovala a jej priebeh trvale sleduje.

(gub)

Páčil sa vám článok?