Existuje už urbanistická štúdia lesoparku Draždiak

30.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zámer vybudovať park pri Draždiakoch v Petržalke pokročil - v uplynulých dňoch sa poslanci mestského zastupiteľstva oboznámili s urbanistickou štúdiou mestského lesoparku Draždiak.

Štúdia, ktorú poslancom prezentovala architektka Jela Plencnerová z ateliéru Jela, s.r.o., ráta s tým, že nový park by mal byť vybudovaný v lokalite medzi Veľkým a Malým Draždiakom v Petržalke.

Ako uviedol bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, za najvhodnejšie miesto na vybudovanie mestského lesoparku na dennú rekreáciu vedenie mesta považuje túto lokalitu. Do úvahy pritom vzalo aj fakt, že toto územie je ekologicky zdevastované. Sú tam skládky stavebného odpadu, pri Malom Draždiaku sú chatky, ktoré nemajú technickú infraštruktúru. Toto územie nie je vedené ako lesné pozemky a nie je v žiadnom stupni ochrany. Nachádza sa na ňom neudržiavaný les a lúky.

Urbanistická štúdia okrem iného predpokladá, že jazerá Veľký a Malý Draždiak budú prepojené umelým kanálom. Ročné monitorovanie preukázalo, že kvalita vody v oboch jazerách je porovnateľná. Podľa Zlatice Ženišovej z Katedry hydrológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave je voda v jazere Veľký Draždiak sledovaná dvadsať rokov a jej kvalita je veľmi dobrá. „V prípade prepojenia oboch jazier umelým kanálom treba dbať na dôsledné odstránenie dnového sedimentu v jazere Malý Draždiak a na odkanalizovaní okolitého územia,“ uviedla. „Potom by nedošlo k zhoršeniu kvality vody vo Veľkom Draždiaku.“

Mesto Bratislava chce lokalitu s rozlohou asi 50 hektárov ekologicky skvalitniť, skultúrniť zdevastovaný lesný porast a územie upraviť tak, aby pribudli chodníky, osvetlenie, športoviská a aby mohlo slúžiť na rekreáciu pre všetky vekové kategórie obyvateľov Bratislavy. Môžu pribudnúť pláže, ihriská, športoviská, ale aj vyhliadkové terasy ponad vytvorený kanál. S výstavbou nových objektov sa v žiadnom prípade nepočíta.

Zámer vybudovať pri Draždiakoch park bol vopred prediskutovaný na oddelení územného rozvoja petržalského miestneho úradu, kde ho podporili. Urbanistická štúdia sa v ďalšej etape predloží na rokovanie mestskému zastupiteľstvu.

Verejné prerokovanie štúdie s obyvateľmi bude v pondelok 12. mája 2008 o 16.30 h v miestnosti č. 5 na prízemí Primaciálneho paláca.

(juh)

Páčil sa vám článok?