Na Kupeckého spustili fontánu s príbehom lásky

29.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Fontánu pre Zuzanu na Kupeckého ulici v Ružinove, známu z rovnomennej filmovej trilógie, minulú nedeľu slávnostne spustili do prevádzky. Pôvodnú filmovú kulisu nahradila plnohodnotná fontána.

Stisnutím tlačidla na diaľkovom ovládači ju za slnečného počasia za účasti asi stovky ľudí spustila jedna z hlavných postáv filmového príbehu o láske, herečka Eva Vejmělková. Vyznala sa, že pre ňu je to skutočná fontána lásky, pretože na tomto mieste pred 23 rokmi poznala svoju lásku, ktorá pretrváva dodnes.

Na slávnosti nechýbal ani režisér a filmový producent Dušan Rapoš, scenárista Karol Hlávka, ako aj hudobník a skladateľ Vašo Patejdl, ktorý zaspieval evergreeny Ak nie si moja a Voda, čo ma drží nad vodou.

Prítomný bol aj bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, ktorý okrem iného vyzdvihol, že fontána bola odovzdaná práve počas Dňa otvorených dverí bratislavskej samosprávy. Slávnosť sledovali z okien a balkónov okolitých bytových domov desiatky obyvateľov, ktorým sa režisér D. Rapoš dodatočne ospravedlnil za hluk, ktorý pred rokmi sprevádzalo nakrúcanie.

Fontána na Kupeckého ulici bola pôvodne iba filmovou kulisou, nebola napojená na vodovodnú sieť, kanalizáciu ani elektrickú sieť a pri nakrúcaní filmu ju napájali z cisterien. Jej architektom je Miloš Kalina, s myšlienkou jej obnovy prišiel bratislavský nadšenec Peter Havaši a fontánu nakoniec postavil mestský investor pamiatkovej obnovy Paming.

Keďže pôvodný bazén bol v zlom technickom stave, bolo treba zhotoviť nový. Jeho architektonické riešenie a tvar zodpovedá pôvodnej podobe a jeho povrch je vytvorený z pohľadového betónu so zvislým žliabkovaním. Fontána je vysoká 3,5 metra a má priemer 6,25 metra. Náklady na jej obnovu dosiahli 4,2 milióna korún a financoval ju Paming a sponzori.

(juh)
FOTO - SITA

Páčil sa vám článok?