V nedeľu na Kupeckého spustia Fontánu pre Zuzanu

24.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Fontánu na Kupeckého ulici v Ružinove, známu z filmu Fontána pre Zuzanu, slávnostne spustí v nedeľu o 10:00 h hlavná predstaviteľka filmových fontán herečka Eva Vejmělková.

Na krátkej oslave sa zúčastní aj "otec" Fontán filmový režisér a producent Dušan Rapoš, scenárista Karol Hlávka či hudobný skladateľ Vašo Patejdl, ktorý naživo zaspieva piesne Ak nie si moja a Voda, čo ma drží nad vodou. Návštevníci sa môžu tešiť aj na ďalšie významné umelecké osobnosti či predstaviteľov filmu.

Ako uviedol riaditeľ Pamingu Jozef Hrabina, pod fontánou bude odhalená replika hollywoodskej hviezdy s názvom filmu a menom architekta Miloša Kalinu. Filmová Fontána lásky sa zrekonštruovala vďaka nápadu fontánového fanúšika Petra Havašiho a dlhoročnému úsiliu mestského investora pamiatkovej obnovy spoločnosti Paming. Náklady na opravu fontány dosiahli 4,2 milióna korún, financoval ich Paming a sponzori.

Fontána s priemerom 6,25 metra a výškou 3,5 metra nebola nikdy skutočnou fontánou, pretože nebola napojená na inžinierske siete, teda vodu, kanalizáciu a elektrickú energiu. "Keďže bazén fontány bol v zlom technickom stave, mal trhliny, povrch betónu bol zvetraný, bolo nutné vyhotoviť nový bazén. Architektonické riešenie zachováva pôvodný tvar a rozmer ako aj pôvodné osadenie fontány. Povrch bazéna je vytvorený z pohľadového betónu so zvislými žliabkami," spresnil vedúci technicko-prevádzkového úseku bratislavskej mestskej organizácie Paming Jozef Tóth.

Horizontálny povrch obruby bazéna je podľa neho ukončený kamennou doskou s vypuklým povrchom. Uprostred bazéna sa nachádza železobetónový pylón, ktorý pozostáva z troch častí - spodný driek, kvet, horný driek - a je v tvare lotosového kvetu. Ako Tóth ďalej uviedol, voda vo fontáne strieka z troch okruhov.

Prvý okruh je z nerezovej rúry ukotvenej na telese bazéna a voda vystrekuje cez sústavu dier smerom k stredovému pilieru. Druhý okruh je umiestnený v hornej nádrži cez nerezovú rúru v tvare šesťuholníka a vystrekuje vodu cez sústavu dier smerom od stredového pylónu do spodného bazéna. Tretí okruh je hlavica pylónu s plastikou so striekaním vody smerom od stredového pylónu. Podľa Tótha je súčasťou fontány technologická šachta so zariadením s recirkuláciou, filtráciou a úpravou vody.

Fontána pre Zuzanu na Kupeckého ulici bola postavená ako filmová kulisa, pričom pri natáčaní filmu využívali na naplnenie bazéna cisterny s vodou. V stredovom pilieri však boli menšie potrubia, ktoré umožnili, aby fontána zvrchu striekala.

(sita)

Páčil sa vám článok?