Jeden problém s odpadom má riešenie

18.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Názor, že cesta k poriadku okolo kontajnerových stojísk a k zlepšeniu situácie v separovaní odpadu vedie len cez uzamknuté stojiská, začína nielen prevládať, ale mení sa aj na realitu.

Rad zaujímavých postrehov v tomto smere nám adresoval čitateľ Kristián S. z Ružinova. Položil však aj niekoľko otázok - napríklad, ako si organizácia Odvoz a likvidácia odpadu predstavuje systém zamknutých stojísk, čo by bolo podľa neho pridrahé, ak by sa mali použiť len magnetické kľúče. Argumentuje, že takéto riešenie neuspeje ani v Ružinove, ani v Petržalke, ani v iných mestách na Slovensku. Čuduje sa tiež, že OLO klasické kľúče z dôvodov preňho neznámych odmieta. Sám však naznačuje riešenie, s ktorým sa už začína, keď hovorí o centrálnom kľúči - realita je však omnoho jednoduchšia, ako ju vidí on.

Hovorkyňa OLO Margite Tieleschová odpovedá otázkou - viete si predstaviť, aký zväzok kľúčov by museli pri použití klasických zámok nosiť so sebou posádky vozov? Hovorí „..pokiaľ sa správca domu rozhodne stojisko kontajnerov oplotiť a uzamykať bežným spôsobom (kľúčmi), musí v dňoch odvozu zabezpečiť osobu, ktorá sprístupní kontajnery a po vyprázdnení ich uzavrie. V prípade, že stojiská budú uzamknuté na magnetické kľúče, je možné jeden nakódovať pre niekoľko stojísk v príslušnom rajóne,“ píše M. Tieleschová.

Realita je však ešte ružovejšia. Hovorí o tom podpredseda združenia domových samospráv z Petržalky Marcel Slávik. V tejto mestskej časti došlo k dohode medzi miestnou samosprávou a samosprávami domov. Petržalka vysporadúva vlastnícke vzťahy ku stojiskám, ktoré sú na pôde vo vlastníctve mesta a v správe mestskej časti. Prispieva tiež na vybudovanie uzamykateľných stojísk - tu záleží na domových samosprávach, aby vyvinuli iniciatívu.

Samotné zamykanie magnetickým kľúčom je podľa M. Slávik banálne štandardná záležitosť: „Magnetický kľúč je v podstate čipová karta. Ak je jej kód, sériové číslo, načítané do pamäti zamykacieho systému, odomkne ho. Zámka kontajnerového stojiska sa dá teda naprogramovať tak, aby reagovala na magnetické kľúče nájomníkov, správcu domu a smetiarov rovnako, ako môže reagovať na kľúč polície či záchranárov. S jedným kľúčom môžu teda ľudia z OLO obhospodáriť celé mesto - naozaj záleží len na vlastníkoch domov. Systémy i metodika sú vypracované a všeobecne k dispozícii.“

Gustav Bartovic
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?