Pri Slovnafte bude zariadenie na zber starých áut

15.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na Pšeničnej ulici v Podunajských Biskupiciach, v areáli existujúceho autobazáru a predajne náhradných dielov, pribudne zariadenie na zber a spracovanie starých vozidiel.

Areál sa nachádza na juhozápadnom okraji Podunajských Biskupíc pri ceste E575 v smere na Šamorín a Dunajskú Stredu. V jeho susedstve sú drobné opravárenské prevádzky, záhradkárska osada a poľnohospodárska pôda.

Pozemok je vzdialený asi 250 metrov od areálu spoločnosti Slovnaft, a.s. a je súčasťou ochranného pásma podniku. Malo by ísť o autorizované zariadenie a jeho poslaním bude ekologicky prijateľné a ekonomicky efektívne zneškodňovanie starých vozidiel, ktoré boli stiahnuté z obehu a vyradené z prevádzky, resp. vozidiel po závažnej havárii, o ktorých majiteľ prípadne poisťovňa rozhodli, že oprava je nerentabilná a neefektívna.

Staré vozidlá sú v zmysle zákona o odpadoch považované za nebezpečný odpad, preto aj zariadenie na ich spracovanie je kvalifikované ako zariadenie na likvidáciu nebezpečného odpadu. Bude sa zameriavať na spracovanie týchto vozidiel, a to tak, že sa v ňom budú separovať použiteľné náhradné diely a jednotlivé druhy odpadov nebezpečných a ostatných za účelom ich vhodného druhotného zhodnocovania alebo zneškodňovania.

Proces spracovania bude pozostávať z príjmu starých vozidiel, ich demontáže, separácie jednotlivých homogénnych zložiek a odpadov z vozidiel, ich dočasného zhromažďovania, skladovania a odovzdávania odberateľom (subjektom oprávneným na ich likvidáciu a druhotné spracovanie). Predpokladaná kapacita zariadenia je 500 kusov vozidiel ročne. Začatie jeho prevádzky sa predpokladá ešte v priebehu tohto roku.

Táto stavba má nezanedbateľný význam, pretože nakladanie s autovrakmi a vyradenými vozidlami patrí medzi závažné problémy v oblasti likvidácie odpadov v rámci mesta Bratislavy aj celého priľahlého regiónu. To potvrdzuje aj platný územný plán, ktorý zaraďuje stavby a zariadenia na zneškodňovanie nebezpečných odpadov medzi verejnoprospešné stavby.

(juh)

Páčil sa vám článok?