Česká lekcia, ako sa vyrába lacné teplo

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Jedným z kľúčových bodov volebného programu v Lamači bola modernizácia a zefektívnenie vykurovania - jeho napĺňanie sa už začalo a znamená, že Lamačania budú mať lacnejšie teplo ako v iných mestských častiach.

Na prelome rokov došlo totiž k zmene vlastníka i mena spoločnosti MEVA, ktorá pre sídlisko produkovala teplo. Bratislavská energetická spoločnosť je vo vlastníctve pardubickej energetickej spoločnosti Energetika východné Čechy. Zmluva medzi samosprávou a dodávateľom tepla je postavená tak, že garantuje obyvateľom a mestskej časti nielen to, že vykurovací systém zostane majetkom obce, ale aj to, že vstup nového majiteľa nebude znamenať nárast poplatkov za teplo.

Komentuje to jeden z konateľov BES, reprezentant pardubického vlastníka Jiří Příhoda: „Energetický trh na Slovensku má vo svojom vývoji stratu za okolitými štátmi. U nás už päť rokov modernizujeme tepelné hospodárstvo, robíme to plošne. Legislatíva na Slovensku však nedrží krok s európskym vývojom. Vieme preto, že náš vstup na slovenský trh nebude vonkoncom znamenať zdraženie tepla pre obyvateľov, ale naopak, a najmä v dlhodobom horizonte, ak rátame s rastom cien plynu, ho urobí lacnejším.“

Pardubickí energetici vyhrali tender - ten mal v súťažných podmienkach niekoľko dôležitých bodov. Dnes napríklad rekonštruujú celý systému za pomoci úveru, za ktorý ručí BES práve rekonštruovanými kotolňami a rozvodmi. Tiež platí, že ak banka uplatní záložné právo, predá majetok len mestskej časti, pričom sa nesmie poškodiť pohodlie občanov. Českí energetici dokonca pristúpili na to, že investícia sa bude odpisovať pätnásť rokov, je to súčasť ich záväzku vyplývajúca z podmienok súťaže o nezvýšení cien tepla. O závažných krokoch musia informovať samosprávu a konzultovať ich s ňou. Zaväzuje sa tiež, že po tridsiatich rokoch od podpisu zmluvy tepelné hospodárstvo bezplatne vráti mestskej časti.

Páčil sa vám článok?