Odstránili čiernu skládku odpadu v Mlynskej doline

8.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na základe podnetu súkromného majiteľa pozemku dnes združenie Envidom v spolupráci s mestskou časťou Karlova Ves odstránili čiernu skládku odpadu v oblasti študentských domovov v Mlynskej doline v Bratislave.

Na skládke sa nachádzal kovový šrot a staré chladničky, ktoré nie sú súčasťou komunálneho odpadu a vyžadujú si odbornú a ekologickú likvidáciu. Envidom zabezpečil a prefinancoval vytriedenie, odvoz a recykláciu tohto elektroodpadu.

"Túto čiernu skládku odkryl majiteľ pozemku pri vykonávaní terénnych úprav. Vzhľadom na to, že sa tu nachádzalo aj veľa starých chladničiek, ktoré sú najproblematickejším elektroodpadom pre životné prostredie, angažovali sme sa pri ich likvidácii," uviedol prevádzkový riaditeľ združenia Envidom Peter Valent.

Staré chladničky totiž podľa jeho slov obsahujú nebezpečné freóny, ktoré, ak sa chladnička neodborne rozoberá alebo poškodí, môžu uniknúť do ovzdušia a spôsobiť tak vážne poškodenie ozónovej vrstvy. Problematické sú však stále aj malé domáce spotrebiče (napr. fény, hriankovače), ktoré po doslúžení často končia v odpadkových košoch alebo na čiernych skládkach. Malé elektrické spotrebiče sú však, rovnako ako tie väčšie, elektronickým odpadom a je potrebné ich ekologicky recyklovať.

Informovala o tom Veronika Hevierová zo spoločnosti Seesame.

(tasr)

Páčil sa vám článok?