Na Železnej studienke pomohli viac ako 1000 žabám

8.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Účastníci akcie na Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke v Bratislave doteraz pomohli viac ako tisíc žabám. Tieto údaje však nie sú konečné, povedala koordinátorka akcie zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus Blanka Lehotská.

Podľa nej bude akcia pokračovať ešte tento týždeň, v stredu a vo štvrtok, potom zábrany zmotajú a zistia celkové počty zachránených žiab. V porovnaní s minulým rokom preniesli podľa nej cez cesty do najbližších rybníkov relatívne málo žiab. "Vzhľadom na chladné a nevyspytateľní počasie nie je tento rok migrácia žiab taká výrazná a masová," vysvetlila. Lehotská doplnila, že do akcie pri stavaní zábran a pri prenose žiab cez cesty sa doteraz zapojilo viac ako 200 ľudí.

Cieľom akcie Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke je záchrana ropuchy obyčajnej (Bufo bufo) a čiastočne aj skokana hnedého (Rana temporaria), ktoré sú tu každoročne na ceste usmrcované. K najväčšiemu úhynu žiab na cestách dochádza v období ich jarnej migrácie, keď sa presúvajú z lesov do rybníkov, aby tam nakládli vajíčka. Akciu robí Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus v úzkej spolupráci so Štátnou ochranou prírody - Správou chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty na Železnej studienke, kde v rámci Bratislavy dochádza k najväčšiemu úhynu ropuchy obyčajnej.

O počtoch prenesených, a teda zachránených, ale aj usmrtených jedincov sa podľa Lehotskej vedie presná evidencia. Zraz účastníkov akcie bude v sobotu o 8:30 pod Červeným mostom v Bratislave. Viac informácií o akcii Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke je možné nájsť na internetovej stránke www.miniopterus.sk alebo u hlavnej koordinátorky akcie Lehotskej na telefónnom čísle 0903 956 445, vo večerných hodinách na čísle 02/65 31 50 86. Záujemcovia sa môžu ohlasovať na rovnakých telefónnych číslach, alebo prostredníctvom e-mailu miniopterus@miniopterus.sk.

Miniopterus je základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny so sídlom v Bratislave, ktorá bola založená v roku 1993. Jej hlavnými aktivitami sú akcia Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke v Bratislave, výskum, monitoring a ochrana netopierov na území západného Slovenska a environmentálna výchova pre žiakov základných škôl.

(sita)

Páčil sa vám článok?