Čierne skládky vyvolávajú často skepsu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zápas s čiernymi skládkami vyzerá neraz pre samosprávu ako vopred prehratý boj - neporiadnikov neodstraší nič, ani hrozba skutočne vysokých pokút. Jednou z mestských častí, kde je tento problém naozaj ťaživý, je Ružinov.

O nedisciplinovanosti obyvateľov mesta svedčí nielen to, že napriek zákazu sem vynášajú smeti, ale oveľa viac skutočnosť, že tak robia aj v súčasnosti, keď sa samospráva snaží smetisko zlikvidovať. Za vrchol bezohľadnosti možno považovať, že pritom nehádžu smetí do pripravených veľkokapacitných kontajnerov, ale vysypú ich z auta na zem vedľa nich.

S likvidáciou smetiska začal Ružinov s pomocou spoločnosti na odvoz a likvidáciu odpadu v júli tohto roku. Rozsah zamorenia predstihol predstavy - akcia, ktorá mala trvať niekoľko týždňov, ešte stále nie je na konci. Mestská časť intenzívnejšie v spolupráci s mestskou políciou kontroluje tento priestor a previnilcov je odhodlaná trestať pokutami až do päťtisíc korún, pričom firma môže dostať pokutu až 200-tisíc. Podľa nepotvrdených informácií kontroly už priniesli prvé ovocie, konkrétneho vinníka zadržali pri čine.

Podľa pracovníkov z reeferátu životného prostredia v Ružinove však toto nie je jediná nelegálna skládka odpadu. Je ich viac a hoci sa policajti snažia ustrážiť aj tie - nedá sa to. Tí, ktorí sa potrebujú nelegálne - a teda zadarmo - zbaviť odpadu, poznajú cesty ako sa vyhnúť policajtom a keď práve strážia jedno zo smetísk, odvezú svoj odpad na druhé. Navyše títo vandali neustále likvidujú tabule, ktoré zakazujú sypať smeti na skládky. Potreba financií na odstraňovanie čiernych skládok je v Ružinove vážnou záťažou verejného rozpočtu. Podľa Lesie Richterovej, vedúcej referátu, počas štyroch rokov zápasu s megaskládkou v Pálenisku investovali státisíce korún. Ochrancovia životného prostredia tiež poukazujú na negatívne výchovné dopady takejto situácie.

Páčil sa vám článok?