Pentagon chátra, nemá sa oň kto postarať

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Neslávne známy „Pentagon“, teda oblúkový dom na Stavbárskej ulici sa v problémoch topí už roky, od vyhlásenia konkurzu jeho vlastníka Hydrostavu však problémy eskalujú a riešenie je v nedohľadne.

Príčinou je to, že celý priestor okolo Pentagonu je vo vlastníctve Hydrostavu, ktorý je od júla 2002 v konkurze. Od tých čias okolie domov pustne, nielen to však sťažuje život vlastníkom bytov na Stavbárskej, ktorým ich predala firma ešte pred vyhlásením úpadku. Obec, pretože jej priestor nepatrí, sa nemôže starať o jeho vzhľad. No nejde len o to, že sa nik nestará o zeleň, ale tiež o to, že zanedbaná plocha priam láka asociálov, aby si tu hľadali útočisko. Je známe, že za domom aj pred ním a na detskom ihrisku sa schádzajú narkomani a bezdomovci a ešte viac devastujú okolie. Splnomocnenec konkurzného správcu (ktorého stanovisko sa nám nepodarilo do uzávierky získať) na požiadavky mestskej časti o vykášanie buriny písomne argumentoval tým, že to správca nemôže robiť, kým nie je schválený plán speňažovania majetku a prisľúbil, že tieto činnosti bude pravidelne vykonávať, až keď sa odpredá časť nehnuteľnosti. Termín však ani nenaznačil.

Napriek tomu, že v nočných hodinách okolie každodenne kontrolujú policajné hliadky, občania si sťažujú, že cez deň je tu priam eldorádo pre asociálov. Obyvatelia najnižších poschodí sa stávajú nedobrovoľne ich susedmi, pretože pod prízemnými balkónmi si bezdomovci budujú svoje útočiská. „Občas sa nájde nejaký odvážlivec, ktorý im to zlikviduje,“ hovorí jedna z obyvateliek domu na Stavbárskej, „ale výsledkom sú len konflikty a neporiadok.“ Obyvatelia domu si sťažujú aj na charitatívne a mimovládne organizácie - podľa ich názoru ich aktivity nevedú k socializácii narkomanov a bezdomovcov, ale ich len bezvýhradne chránia, niet však toho, kto by chránil obyvateľov či deti z neďalekej materskej školy, ktoré vyrastajú medzi použitými injekčnými striekačkami.

Páčil sa vám článok?