Stav Námestia Andreja Kmeťa je zúfalý

12.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

V polovici februára uplynulo sto rokov od chvíle, keď v Turčianskom Svätom Martine skonal polyhistor, kňaz Andrej Kmeť (narodil sa v 1841 v Bzenici), zakladateľ slovenského múzejníctva.

Jeho dielo bolo neuveriteľne rozsiahle, čo sa týka tém - venoval sa rovnako technickým a prírodným vedám ako humánnym - ale aj záberu v každej z nich. Len jeden z jeho darov muzeálnej botanike, vlastnoručne zhotovený herbár, obsahoval 72-tisíc exemplárov.

V redakcii dnes veľmi dobre rozumieme jeho slovám: „Zbierajme pamiatky časov dávnych, aby zachovali sme ich pre ďalekú budúcnosť... chceme mať uctených predkov svojich, keď hľadáme, zbierame a na bezpečnom mieste zachraňujeme všetky pamiatky, ktoré pôda otcovská, či vo vnútri a či na povrchu svojom zachovala po nich. Keď chceme niečo zachrániť pred zahynutím, aspoň na pamiatku, utekajme s tým do múzea, aby nám to nová móda nepovyhadzovala na smetisko, kde navždy zmizne...“

Jednou z nepekných vizitiek Bratislavy je aj to, v akom stave je námestíčko pomenované po tomto géniovi, vrátane jeho sochy, ktorá tam stojí. Dolámané lavičky a odpadové koše, sama socha Andreja Kmeťa nesie všetky stopy času - od nečistôt po vandalstvo, píšu nám čitatelia.

Zo staromestskej samosprávy síce avizovali isté kroky, ale veľkú nádej skrášleniu nedávajú, generálna oprava námestia nie je v investičnom pláne najbližších rokov. Príde sem napríklad 26 vzrastlých stromov, ktoré vysadí istá firma ako náhradu za stromy, ktoré vyťala v centre v súvislosti s novostavbou. Dva z nich majú byť veľmi elegantné - červenolistý buk a urastený platan. Pri tejto príležitosti sa dočkajú dlho zanedbávanej údržby aj kry a trávniky.

Chorobou námestia je však nedostatok jeho pravidelnej údržby, odstraňovanie grafitov z pamätníka, oprava lavičiek, košov. A práve v tomto smere nie sú vyhliadky ružové, pretože podľa vyjadrenia šéfa staromestského verejnoprospešného podniku Jozefa Cepeka trvalá údržba je len snom: „Výročie - nevýročie, o to nejde, ide o to, že máme taký rozpočet, aký máme. Skrášlenie námestia, výmena lavičiek a košov neprichádza do úvahy, vystačíme akurát na bežnú údržbu.“

Stav tohto námestia hovorí za všetko.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?