Paming plánuje rekonštruovať mestské hradby

11.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestský investor pamiatkovej obnovy - spoločnosť Paming plánuje zrekonštruovať hradby od Dómu sv. Martina po nárožie ulíc Na vŕšku a Kapitulská v Bratislave. Tie už niekoľko rokov nie sú prístupné verejnosti.

Potvrdila to vedúca úseku inžinierskej činnosti spoločnosti Zdenka Turzíková. Konkrétny termín začiatku rekonštrukčných prác však ešte nie je známy, mesto zatiaľ v rozpočte na opravu hradieb peniaze nevyčlenilo.

"Požiadali sme aj o grant ministerstvo kultúry z grantového programu Obnovme si svoj dom. Čakáme, či podporia náš projekt," povedala Turzíková. Spoločnosť Paming plánuje rokovania s mestom aj s ďalšími subjektmi v súvislosti s možnou finančnou podporou rekonštrukčných prác. Po získaní peňazí by mali následne rokovať s pamiatkarmi a projektantom.

Ako Turzíková uviedla, na mestských hradbách bol vykonaný iba predbežný prieskum. Podľa statika zatiaľ nehrozí zrútenie veľkých častí hradieb. "Hradby nie sú tak staticky narušené, že by hrozil pád veľkých častí múra. V zlom stave sú skôr povrchové časti hradieb, práve tieto menšie časti môžu odpadávať a ohroziť ľudí. Preto sú napríklad vyhliadkové drevené plošiny zatvorené," konštatovala Turzíková.

Podľa nej by v prípade rekonštrukcie mestských hradieb malo ísť o dôkladnú opravu muriva a okolia. Vnútorné i vonkajšie časti mestských hradieb sú zdevastované poveternostnými vplyvmi. Už niekoľko rokov sa pomaly rozpadáva tehlová koruna muriva, pohyb po hradbách je preto nebezpečný. Mnohé časti hradieb sú zvetrané, na chodníku popri hradbách sú praskliny, dlažba komunikácie je narušená. Problémy robí aj voda, ktorá ničí murivo presakovaním cez existujúce štrbiny.

Taktiež bude potrebné opraviť ochranné konštrukcie hradieb, drevené lávky a zábradlie na veži mestských hradieb sú hnilé a spráchnivené. Podľa Turzíkovej sa okrem opráv hradieb uvažuje aj o vybudovaní obslužného zázemia. "Na rohu ulíc Kapitulská a Na vŕšku sú schody na terasu. Po ňou je pôvodná dochovaná veža opevnenia, kde by sme chceli vybudovať kaviareň, priestory pre výstavy a sociálne zariadenia."

(sita)

Páčil sa vám článok?