Mestské lesy obnovili prameň Železnej studienky

21.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestské lesy v uplynulých dňoch zrekonštruovali jeden z najnavštevovanejších prameňov Železnej studienky nad druhým rybníkom v Bratislavskom lesoparku. Prameň a okolie studničky bolo v posledných rokoch značne zdevastované.

Mestská organizácia vybudovala nad studničkou drevený prístrešok, ktorý sa skladá z dvoch častí. Turisti a návštevníci lesoparku si už môžu pri studničke aj posedieť na lavičkách a pri drevených stoloch. Okrem toho bola opravená aj vývodná trubica vody, osadený nový rošt a položená nová dlažba.

Ďalej bol popod cestu obnovený odtok vody, pretože vytekajúca voda zvykla pri silnom mraze zamrznúť a následne sa pri odmäku vytvárali v okolí prameňa kaluže vody. Náklady na obnovu, ktorú robili Mestské lesy spolu s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou, boli približne 260-tisíc korún.

Mestské lesy spravujú spolu 12 studničiek, ktoré chránia, upravujú a sledujú kvalitu vody z ich prameňa. V priebehu roku 2007 bola pitná voda v piatich prameňoch, jeden nebol vyhodnocovaný. V zostávajúcich šiestich bola nepitná voda. Kvalita vody sa však môže meniť aj vzhľadom na ročné obdobie a meteorologické podmienky. Navyše všetky studničky v lesoparku sú zachytené svahové pramene, preto nie je zaručená kvalita vody v nich. Organizácia oznamuje kvalitu vody na svojej internetovej stránke, no operatívne by o nej mohla informovať aj priamo na najnavštevovanejších miestach.

Železnú studienku pomenovali podľa železitého prameňa, ktorý tu vyviera. Čoskoro sa stala kúpeľmi kráľa Ferdinanda a chýr o liečivých účinkoch železitej vody lákal návštevníkov zo širokého okolia. Podnikaví prešporskí mešťania tu preto vybudovali kúpeľný dom s reštauráciou, ktorý bol v sedemdesiatych rokoch minulého storočia asanovaný. Po analýze vôd v rokoch 1826 a 1857 sa zistilo, že nie sú minerálne. Kúpele Železná studienka zanikli a stali sa obľúbeným výletným miestom obyvateľov neďalekého Prešporka.

(rob)

Páčil sa vám článok?