Zberné dvory nechcú byť obyvateľom na obtiaž

21.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ku dvom zberným dvorom, ktoré pôsobia v Starom a Novom meste, má pribudnúť tretí v Petržalke. Občania sa búria, vopred protestujú proti neprimeranému hluku, znečisteniu okolia a zápachu.

Ako nám tlmočila skúsenosti hovorkyňa spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Margita Tieleschová, všetky tri námietky sú veľmi slabým argumentom. Hluk a špina by ani v zbernom dvore na Čapajevovej ulici nemali byť, pretože komunálny odpad (ten je zdrojom zápachu) sa tu nebude prijímať a špeciálny, či dokonca nebezpečný, odpad sa v každom zbernom dvore musí ukladať do špeciálnych kontajnerov. Najhlučnejšou aktivitou, ktorá však vôbec nedosahuje medze obťažujúceho hluku, je vytĺkanie skla z okien, čo je súčasť separácie odpadu.

Hluk na zbernom dvore na Bazovej, hoci je v meste, neruší, lebo sa tam pracuje len cez deň. Dvakrát denne odvážajú vytriedený odpad nákladiaky, čo je len zlomok promile zo všetkých ťažkých vozidiel, ktoré denne prejdú okolo po Karadžičovej ulici. Na žiadosť občanov mesta - dokonca aj z bezprostredného okolia - tu museli predĺžiť otvárací čas, aby boli pre verejnosť dostupní aj v neskorších popoludňajších hodinách.

Petržalská samospráva sa zriadením zberných dvorov zaoberá predovšetkým preto, lebo pre Petržalčanov sú oba existujúce dvory dosť vzdialené. Mestská časť sa rozhodla vybudovať zberný dvor na Čapajevovej ulici v areáli Miestneho podniku verejných služieb. Tamojší zberný dvor by mal fungovať len v letnej sezóne a podľa prísľubu šéfa OLO Valentína Mikuša samotný zber - teda pristavenie kontajnerov a odvoz separovaného odpadu - bude robiť samotná spoločnosť OLO.

Táto mestská organizácia chce zároveň zriadiť v Petržalke ďalší veľký zberný dvor slúžiaci aj pre občanov iných častí mesta. Do vybudovania zberných dvorov rozmiestni OLO v Petržalke veľkokapacitné kontajnery na nadrozmerný a drobný stavebný odpad, o čom budú verejnosť včas informovať..

Ukazuje sa však, že cesta k civilizovanému narábaniu s odpadom nevedie žiadnym iným smerom ako cez zberné strediská. Problém nie je v nich, ale v nedisciplinovanosti, pre ktorú zatiaľ nefunguje ani prostý separovaný zber. Mestská časť Petržalka preto mieni zriadiť inštitút inšpektorov čistoty, ktorí by mali pôsobiť v spolupráci s mestskou políciou práve na tomto poli.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?