Devínska Nová Ves pripravuje likvidáciu skládky

17.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Projekt na likvidáciu skládky gudrónov a kontaminovanej zeminy v bývalom kameňolome Srdce pripravuje bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves. Na apríl plánuje začiatok prác na oplotení, ktoré uzatvorí vstup do lomu.

Územie skládky s nebezpečným odpadom zaberá 3850 metrov štvorcových v lese nad sídliskom v Devínskej Novej Vsi. Objem gudrónov zmiešaných so suťou je 30 800 metrov kubických, z čoho je približne 60 percent gudrónov. Gudróny sú odpad, ktorý vzniká pri rafinácii ropných olejov.

Najväčšie riziko vidíme v kontaminácii podzemných vôd, povedal architekt mestskej časti(MČ) Milan Beláček. Podľa neho Ministerstvo životného prostredia SR objednalo monitoring podzemnej vody v tejto lokalite.

"Počítame, že nájdeme spôsob ako zlikvidovať skládku za približne 260 miliónov korún. V prípravnej fáze spolupracujeme s Regionálnou rozvojovou agentúrou Senec-Pezinok na získaní peňazí na projekt efektívneho technologického riešenia," spresnil Beláček.

Podľa predstáv mestskej časti by v prvej etape išlo o vyťaženie a vyvezenie odpadu v špeciálnych kontajneroch, ktoré by sa po železnici dostali na vybranú skládku. Beláček zdôraznil, že pre prípravu bude dôležité schválenie zákona o environmentálnych záťažiach. MČ je v súčasnosti v kontakte s rafinériou Slovnaft, a.s. a chce spolupracovať s mestom Bratislava.

O uložení gudrónov a kontaminovanej zeminy rozhodol v roku 1963 Okresný národný výbor Bratislava-vidiek. Táto environmentálna záťaž je zo zbombardovanej bratislavskej rafinérie Apollo. Skládku vybudoval národný podnik Slovnaft Bratislava.

Slovnaft, a.s., nie je právnym nástupcom pôvodcu, a preto ho ani nemožno považovať za pôvodcu tejto záťaže, reagoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Slovnaft ponúkol v rokoch 1997-1999 mestskej časti sanáciu skládky na mieste, to znamená zabránenie prieniku povrchových vôd do skládky a monitorovanie vplyvov na životné prostredie, informoval. MČ však na zámer nepristúpila. Slovnaft na základe vlastného rozhodnutia chce prispieť k definitívnemu riešeniu tohto problému, uzavrel Molnár.

(tasr)

Páčil sa vám článok?