Lekárov a sestry DFNsP chráni strážna služba

13.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Strážna služba v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou zasahuje aj vtedy, keď niektorí pacienti pod vplyvom alkoholu či drog sú agresívni k zamestnancom nemocnice alebo k iným pacientom. Služba takto špecializovane zasahuje od 1. februára tohto roka.

Strážna služba rieši konflikty väčšinou na psychiatrii a chirurgii. Zamestnanci nemocnice ohlásia útok telefonicky.  "Ide o ochranu pred pacientmi, ktorí konajú počas ošetrenia pod vplyvom drog alebo alkoholu. Z toho dôvodu asistujú zamestnanci strážnej služby pri lekárskom výkone," povedal zástupca riaditeľa nemocnice pre prevádzkovo-technický úsek Tibor Grman. Sú to väčšinou pacienti od 14 do 18 rokov.

Obeťou útoku bol napríklad lekár na chirurgii, agresívni mladíci rozbili aj vchodové dvere či nábytok v ordinácii.

V nemocnici sa stávajú takéto konflikty takmer denne, sú to útoky slovné aj fyzické, keď pacienta treba spacifikovať. Vážnych prípadov bolo od februára asi osem. Niektorí z agresívnych pacientov prichádzajú do nemocnice už v sprievode polície, až potom prídu rodičia, uviedol Grman.

Strážna služba koná podľa inštrukcií pre denný výkon služby v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP). Jeden strážnik má stanovište v krytých parkoviskách, druhý sa pohybuje v poliklinike a tretí v celej nemocnici.

Bratislavská DFNsP zriadila strážnu službu na ochranu majetku, zamestnancov a pacientov v areáli nemocnici od 31. mája 2007 na základe výberového konania.

(tasr)

Páčil sa vám článok?